Kuva: Shutterstock

Vaikeuksia nukahtamisessa? Asiantuntija kertoo, kuinka nukut paremmin

13.09.2018 18:45 - Erica Alaluusua

Pelkästään aamiainen heti heräämisen jälkeen voi parantaa yöuniasi.

Vähäiset yöunet haittaavat elämän muita osa-alueita, ja voivat näkyä esimerkiksi painonnousuna ja alakuloisuutena. Vähän nukkuvat voivat myös sairastua helpommin.

Lontoolaisen uniasiantuntija Nerina Ramlakhanin mukaan yöunien laatu riippuu paljolti siitä, kuinka ihminen toimii päivän aikana. Ramlakhan on nyt paljastanut uudessa kirjassaan, kuina yöunien laatua voi parantaa omassa arjessaan. Mikäli kärsit univaikeuksista, voi näistä vinkeistä olla sinulle hyötyä.

Syö aamiainen 30 minuutin sisään heräämisestäsi

Herättyäsi hermostosi on selviytymistilassa. Jo pienikin ruoka-annos saa aineenvaihduntasi liikkeelle ja tasoittaa verensokerin. Ramlakhanin mukaan säännöllinen aamiainen opettaa kehon heräämään aamuisin nälkäisenä, joka voi näkyä kofeiinin vähentämisenä. 

Vältä kofeiinia kello 15 jälkeen

Kofeiini saa kehossa aikaan saman reaktion kuin adrenaliini, mikä häiritsee yöuntasi. Kofeiinin määrän puolittuminen kehossa kestää viisi tuntia, joten kolmen jälkeen ei kahvin nautiskelu ole Ramlakhanin mielestä järkevää yöunien kannalta. 

Pidä taukoa teknologiasta 90 minuutin välein

Teknologia häiritsee hermojärjestelmäämme ja tauko aika ajoin auttaa sitä asettumaan aloilleen. Tällöin myös aivoilla on vähemmän käsiteltävää iltaisin, kun se on saanut pitää taukoa jo päivän aikana.

Älä istu tuntia pidempiä aikoja putkeen

Ramlakhanin mukaan tuolilta tulisi nousta aina jokaisen tunnin välein, koska fyysinen liike edistää unensaantia. Tämä johtuu siitä, että liikkuessa aivot alkavat tuottaa adenosiinia, joka säätelee nukahtamista, sekä mahdollistaa pimeähormoni melatoniinin tehokkaamman toiminnan. 

Jätä työ työpaikalle

Hoitamattomat työtehtävät voivat jäädä pyörimään mieleen vielä työpäivän jälkeen. Kirjoita hoitamattomat tehtävät ylös listaksi, jolloin saat ne pois mielestäsi ennen nukkumaanmenoa. 

Älä tuijota kelloasi

Unen määrän seuraaminen voi aiheuttaa vain lisää stressiä. Älä siis vahtaa kellostasi, montako tuntia saat nukuttua yön aikana. Mikäli et voi vastustella kellon katsomista, aseta kello pois päin itsestäsi.

Olemme myös aikaisemmin kirjoittaneet, millä muilla keinoilla yöunen laatua voi parantaa. Lue juttu täältä.

Lue myös: Haluatko tulla onnelliseksi? Tutkimus selvitti tarkan määrän kauan sinun tulisi nukkua

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat