Nuku paremmin - 6 vinkkiä

30.11.2012 11:15 - Heli Thoren

Näiden vinkkien avulla uinut syvemmin ja heräät virkeämpänä uuteen aamuun.

Oman unen laatuun voi vaikuttaa monilla omilla valinnoillaan. Ruoka, iltaohjelma ja nukkumispuitteet ovat muiden muassa tärkeitä tekijöitä hyvän unen kannalta. Listasimme myös muita omaa untasi parantavia seikkoja. Lue lista läpi ja herää levänneempänä:

1. Ei kiitos kahville

Älä nauti kofeiinipitoisia juomia ennen nukkumaan käymistä. Jos kärsit herkästi nukahtamisongelmista tai nukut levottomasti, jätä kofeiini pois ruokavaliostasi muutama tunti ennen nukkumaan käymistä. Jos olet tottunut juomaan iltateen, vaihda se yrttiteehen tai muuhun kofeiinittomaan vaihtoehtoon. Näin et turhaan piristy ennen peiton alle kömpimistä.

2. Lenkkarit jalkaan

Liiku säännöllisesti. Liikunta parantaa unen laatua. Rankempaa liikuntahetkeä ei kuitenkaan kannata ajoittaa ennen nukkumaan menoa. Rauhoita ilta niin, että liikuntasuorituksen jälkeen ehdit antaa kehosi palautua 2-3 tunnin ajan ennen yöhön virittäytymistä.

Jos sinun on vaikea nukahtaa, rauhallinen kävelylenkki ennen unta voi puolestaan auttaa saamaan unen päästä kiinni. Tahti on kuitenkin muistettava pitää sopivan verkkaisena.

3. Omenaa napaan

Älä syö liian raskaita ruokia ennen nukkumaan käymistä. Rasvaisten ruokien on todettu vaikuttavan unen laatuun. Syö jotakin kevyttä iltapalaksi - luonnonjogurttia, vihanneksia, hedelmiä tai pala ruisleipää. Ruokamäärien ei kannata olla liian suuria juuri ennen nukkumaan menoa.

4. Rytmitä arki

Pyri pitämään päivärytmisi arkena mahdollisimman samanlaisena. Jos siinä ei tapahdu suuria heittelyitä, myös uni on laadukkaampaa. Viikonloppuisin voit nukkua ja valvoa myöhempään. Rytmi ei saisi kuitenkaan jatkuvasti heitellä yli kahdella tunnilla heräämis- ja nukkumaanmenoaikojen suhteen. Muuten unirytmi voi kärsiä. Hyvän rytmin säilyttämällä vältät lamauttavan maanantaikooman, kun on taas aika aloittaa työviikko.

5. Järjestä hyvät nukkumisolosuhteet

Tutkimusten mukaan uni on parempaa nukkuessa viileässä. Makuuhuoneen ei siis tarvitse olla yhtä lämmin muun kodin kanssa. Sopivan raikkaan ilman saat, kun avaat ikkunan noin kymmenen minuuttia ennen nukkumaan menoa. Näin huone myös täyttyy happirikkaalla ilmalla, joka takaa hyvät unet.

Pidä myös huoli, että sinulla on hyvä, niskaa tukeva tyyny ja sopivan lämpöinen peitto. Jos hikoat helposti, kevyempi peitto riittää. Jos taas olet palelemiseen taipuvainen, kokeile untuvatäkkiä. Toiset nukkujat kokevat hyväksi sen, että on vuodenajan mukaan kaksi erilaista peittoa: talvipeitto on kesäpeittoa runsaampi ja lämpimämpi.

6. Hämärrä ympäristö

Iltaa kohden on hyvä sammutella kotoa valoja. Näin keho ryhtyy valojen himmetessä asennoitumaan lepoon. Jos heräät yöllä, vältä valojen sytyttämistä vessareissulla, jottet turhaan piristy. Tällöin nukahtaminen voi sänkyyn palatessa hankaloitua. Monesti lapset reagoivat yöllä sytytettävään valoon vielä aikuisia herkemmin. Käytä maksimissaan himmeää yövaloa, jotta pääsette kaikki yöllisten herätysten jälkeen takaisin uneen.

Lähteet: Terveyskirjasto.fi, uniliitto.fi, Hyvä Uni -kirja

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat