Kuva: Shuttertock

Aurinkorasvojen kemikaalit imeytyvät helposti verenkiertoon - yksi ainesosa linkitetty allergioihin

08.05.2019 13:15 - Katariina Auvinen

Arvovaltaisessa American Medical Association -lehdessä julkaistu tutkimus on aiheuttanut kuhinaa maailmalla.

Aurinkosuojan ja -rasvojen tärkeydestä on jokainen varmasti kuullut. Ihon suojaaminen aurinkorasvalla on yksi tärkein ase taistelussa ihosyövän kehittymistä eli melanoomaa vastaan. Tuore Yhdysvalloissa tehty tutkimus on paljastanut kuitenkin huolestuttavia tuloksia aurinkorasvojen imeytymisestä verenkiertoon. 

Tutkimuksen teetti Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto ja sitä johti lääkäri David Strauss. Aurinkosuojat suojaavat ihoa ja ehkäisevät ihovaurioita heijastamalla tai hajottamalla vahingollista UV-säteilyä, tutkijat kirjoittivat American Medical Association -julkaisussa. Asiasta uutisoi muun muassa CNN-julkaisu. 

Monet ihmiset käyttävät päivittäin monta grammaa aurinkovoidetta sekä suoraan iholle että myös epäsuorasti. Monissa meikeissä on aurinkosuoja. Tutkimuksessa selvisi, että osa aurinkovoiteiden kemikaaleista imeytyy verenkiertoon nopeasti jopa 24 tunnin kuluessa. 

Tutkimuksessa tutkittiin neljän kemikaalin, avobentsonin, oksibentsonin, oktoryleenin sekä ekamsulin imeytymistä verenkiertoon. Tutkimukseen otettiin 24 perustervettä vapaaehtoista ja osa heistä levitti juoksevaa aurinkovoidetta iholleen. Satunnaisesti valittu ryhmä taas käytti paksumpaa aurinkorasvaa. 

Kävi ilmi, että oksibentsonin imeytyminen näkyi veressä suurina pitoisuuksina. Kyseisen aineen on tutkittu vaikuttavan ihmisen hormonitoimintaan. Julkaisun mukaan oksibentsonilla on todettu yhteys murrosikäisten poikien testosteronitasojen laskuun. 

Oksibentsonin on todettu aiheuttavan myös allergioita. 

Ekamsulia käytetään yleensä paksummissa aurinkovoiteissa ja sen todettiin imeytyvän myös verenkiertoon 24 tunnin jälkeen. 

Tutkimuksia tullaan jatkamaan, mutta tutkija Alex Kowzin mukaan normaali aurinkovoiteen käyttö on tuskin haitallista kuluttajille. Sen sijaan ihon suojaaminen on edelleen tärkeää, eikä siitä kannata joustaa. 

Lue myös: Aurinkorasvaa levittäessä tapahtuu helposti yleinen moka - ethän sorru?

Lue myös: Mallit astuivat uv-kameran eteen - kuvasarjalla saattaa olla yllättävä seuraus elämääsi

Lähde: CNN

Kilpailut

Uusimmat