Kuva: Fotolia

Uusi tutkimus: Alkoholin kohtuukäyttö voi olla hyväksi aivoille

04.07.2020 20:15 - Roy Kokkonen

10 vuoden aikana toteutetun tutkimuksen mukaan kohtuullinen alkoholinkäyttö voi auttaa ylläpitämään aivojen toimintaa ikääntyessä.

Alkoholin kohtuullinen käyttö voi auttaa ylläpitämään aivojen toimintaa vanhemmalla iällä, kertoo yhdysvaltalaisen Georgian yliopiston tuore tutkimus.

Tutkimuksessa selvitettiin alkoholinkäytön ja aivojen kognitiivisten toimintojen yhteyttä. Tutkijat selvittivät, että alkoholin nauttiminen satunnaisesti voi auttaa ylläpitämään aivojen toimintaa ikääntyessä.

Tutkimus toteutettiin seuraamalla 19 887 ihmistä kymmenen vuoden ajan. Tutkimukseen osallistuneet vastasivat säännöllisesti heidän terveyttään, elämäntapojaan ja juomistaan mittaaviin kyselyihin. Samalla heidän aivojensa kognitiivisia toimintoja mitattiin testeillä, jotka analysoivat heidän muistiaan ja sanavarastoaan.

Tutkijat huomasivat, että osallistujat, jotka joivat yhden kaksi annosta alkoholia päivässä pärjäsivät paremmin testeissä vanhetessaan. Tutkimuksessa otettiin huomioon ikä, tupakointi ja koulutustaso.

Alkoholinkäytön ja aivotoiminnan välille ei kuitenkaan pystytty todentamaan suoraa syy-seuraussuhdetta. Tutkimuksen tuloksiin voivat vaikuttaa myös muut tekijät, kuten esimerkiksi nautitun alkoholin tyyppi.

On myös mahdollista, että alkoholia kohtuullisesti käyttävät ihmiset elävät muutenkin terveellisemmin.

Lue myös: Irina joi alkoholia ensimmäisen kerran 12-vuotiaana: "Siinä hetkessä kaikki muuttui"

Lue myös: Muuttuvatko krapulat iän myötä yhä pahemmaksi? Lääkäri vastaa

Lähde: Science Daily

Kilpailut

Uusimmat