Kuva: Shutterstock

90 minuutin sääntö auttaa löytämään parhaan nukkumaanmenoajan - katso miten lasket sen

23.04.2021 19:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Lääkärin jakamalla vinkillä kuka tahansa voi laskea itselleen sopivimman ajan mennä nukkumaan.

Varmasti jokaiselle toisinaan tuttu tunne on se, että herää aamulla väsyneenä ja koko päivän laskee tunteja siihen, että voi painaa pään jälleen tyynyyn. Aina edes sillä ei ole väliä, miten monta tuntia on nukkunut. Kun väsyttää, väsyttää.

Lääkäri Karan Raj jakoi omalla TikTok-tilillään videon, jossa hän kertoo nokkelasta niksista, joka voi auttaa virkeämpiin aamuihin. Rajin mukaan unemme on täynnä noin 90 minuutin syklejä, joiden kanssa "pelaamalla" voi laskea itselleen optimaalisimman ajan mennä nukkumaan. Kun nukkumaanmenon ajoittaa oikein, ei herää kesken syvän unen, mikä lisää virkeyttä.

"Kokeile tätä, jos haluat herätä virkeänä. Joka yö aivosi käyvät läpi useita unisyklejä. Jokainen sykli alkaa kevyellä unella, siirtyy syvään uneen, sitten REM-uneen ja lopulta taas kevyeen uneen. Jokainen sykli kestää keskimäärin 90 minuuttia. Olon tuntee virkeimmäksi silloin, kun herää tuon 90 minuutin syklin loppuvaiheessa. Tämä johtuu siitä, että tuolloin ihminen on lähellä normaalia heräämistilaa," hän selittää. 

Rajan mukaan, jos siis aikoo herätä aamulla kahdeksalta, kannattaa laskea herätysajasta taaksepäin 90 minuutin syklejä siihen saakka, kunnes löytää ajan, joka on lähellä sitä, milloin itse haluaa mennä nukkumaan. Esimerkiksi tässä tapauksessa, jos menee nukkumaan klo 23, pitäisi ihmisen kahdeksan aikaan kuudennen kierron loppumetreillä. 

Rajin mukaan tämäkään niksi ei tietenkään toimi kaikilla, sillä unisyklien pituudet vaihtelevat. Se kuitenkin antaa hyvää osviittaa siihen, mihin kannattaisi ehkä pyrkiä.

Lue myös: Yleiset unet, jotka paljastavat elämässäsi olevan liikaa stressiä - katso, milloin pitäisi hidastaa tahtia

Lue myös: Eikö uni tule? Katso nopea ja helppo niksi, jonka avulla nukahdat helpommin

Lähde: Mirror

Kilpailut

Uusimmat