Kuva: Fotolia

Ikävä terveysongelma yleistyy naisilla kesäisin - syyt, jotka aiheuttavat virtsarakkotulehduksen

27.06.2021 13:15 - Senja Rapila

Pissattaa jatkuvasti, mutta virtsaaminen ei onnistu. Virtsarakkotulehduksen oireet ovat hyvin epämukavia, jonka vuoksi monet tekevätkin kaikkensa välttääkseen tämän ikävän vaivan.

Alle on listattuna yleisimmät syyt, jotka voivat aiheuttaa virtsarakkotulehduksen naisilla:

1. Nestehukka

Ei ole mikään ihme että nestehukka yleistyy kesäisin, kun ulkona on lämmin ja tulee liikuttua enemmän. Monet unohtavatkin kesällä oikeanlaisen nesteytyksen, joka voi aiheuttaa nestehukkaa, mikä puolestaan lisää haitallisten bakteerien määrää virtsassa.

Kaksi litraa vettä on suositeltu määrä vettä juotavaksi päivässä, joka auttaa pitämään virtsan pH-tasapainon hyvänä. Tämä määrä vettä auttaa virtsarakkoa puhdistamaan haitalliset bakteerit tasaisin väliajoin. Jos kuitenkin unohdat juoda, pH-tasapaino järkkyy ja virtsarakkotulehdus saattaa tulla sen seurauksena.

2. Lisääntynyt seksi

Monilla seksi lisääntyy juurikin kesäaikaan, kun hormonit jylläävät ja ulkona viihdytään pienemmissä vaatteissa. Naisilla lisääntyneellä seksillä voi kuitenkin olla harmillisia sivuvaikutuksia.

Asiantuntijat kertovat, että peräaukon seudulla ja suolessa oleva E.coli-bakteeri on tyypillisin tulehduksen aiheuttaja. Tämän vuoksi hygieniasta kannattaa huolehtia ennen ja jälkeen yhdynnän - ja aina kannattaa muistaa käydä pissalla seksin jälkeen!

3. Märkä uimapuku

On luonnollista, että ihmiset uivat huomattavastikin enemmän kesäaikaan kuin talvella, mutta lämpötilan nousu voi lisätä bakteerien kasvua genitaalialueilla, varsinkin jos oleskelemme märässä uimapuvussa pitkiä aikoja. 

Eli mikäli lähdet lomalle ja aiot olla koko loman ajan uimapuvussa rannalla, kannattaa tarvittaessa vaihtaa uimapuvun märkä alaosa kuivaan, mikäli et aio enää käydä polskimassa.

4. Hikoilu

Se saattaa tuntua ällöttävältä, mutta se ei ole epänormaalia että hikoilee genitaalialueilta kuumalla kelillä. Hikoilu ja sen aiheuttamat kosteat ja märät olosuhteet genitaalialueilla aiheuttavat kuitenkin sen, että bakteereilla on oiva kasvualusta, joka puolestaan lisää virtsarakontulehduksen riskiä.

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 31.5.2017.

Lue myös: Kärsitkö jatkuvasta yskästä? Lääkäri listasi keuhkosyövän neljä yleisintä oiretta

Lue myös: Ethän osta aurinkorasvaa vain sen suojakertoimen perusteella? Yhtä tärkeä myös luku pullon takana

Lue myös: Näetkö korvalehdessäsi pienen merkin? Tutkijat: kertoo kohonneesta terveysriskistä!

Lue myös: Tutkijoiden raju väite: Flunssaa ja vilustumista seuraa vakava terveysriski 7 päivän ajan!

Lähde: Good Housekeeping

Kilpailut

Uusimmat