Kuva: Shutterstock

7 ruoka-ainetta, jotka voivat saada hengityksesi haisemaan

25.03.2022 11:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Hammaslääkäri kertoo, mitkä ruoka-aineet voivat johtaa kiusallisen vaivan syntymiseen.

Pahanhajuinen hengitys on kiusallinen vaiva niin itselle kuin ympärillä olevillekin. Hengityksen haisemiseen voi olla useita syitä, mutta myös jotkut ruuat saattavat toisinaan olla syypää ikävään vaivaan. 

Johtava hammaslääkäri ja Quest Dentalin kliininen johtaja Payal Bhalla paljasti The Sunille seitsemän ruoka-ainetta, jotka saattavat saada hengityksesi lemuamaan. 

1. Kahvi 

Suomalaiset ovat kahvin suurkuluttajia. Suosiossamme oleva kofeiinijuoma on kuitenkin yksi pahanhajuisen hengityksen aiheuttajista. Kahvi sisältää paljon rikkipitoisia ja happamia yhdisteitä, jotka saattavat aiheuttaa ikävän hajuisen hengityksen. 

- Kahvi voi myös kuivattaa suuta, joka voi myös lisätä ikäviä hajuja, Bhalla sanoo. 

2. Sipuli 

Moni resepti alkaa sipulien kuutioimisella ja kuullottamisella, mutta suosittu ruoka-aine voi olla myös pahanhajuisen hengityksen alku. Sipulin sisältämät rikkiyhdisteet voivat jäädä suuhun viipyilemään, ja aloittaa näin kiusallisen vaivan. 

3. Maitotuotteet 

Maitotuotteiden tiedetään aiheuttavan toisille muun muassa ilmavaivoja, mutta ne voivat myös vaikuttaa hengityksen raikkauteen. Ballah sanoo ihmisten usein yllättyvän kuullessaan, että maitotuotteet voivat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä.  

- Kielesi luonnolliset bakteerit ruokkivat maidon ja juustojen sisältämiä aminohappoja. Tämä tarkoittaa sitten sitä, että suuhun jäänyt haju nielemisen jälkeen voi olla usein melko epämiellyttävä, Ballah selittää.

4. Alkoholi 

Jokainen tietää, ettei alkoholin haju ole erityisen säväyttävä. Etenkin krapulassa hengitys usein haisee, ja se johtuukin alkoholin kuivattavasta vaikutuksesta, joka johtaa myös vähäiseen syljen eritykseen. Suun kuivuminen edistää bakteerien kasvua ja voi näin ollen johtaa tympeään hajuun. 

Alkoholilla on kehoa kuivattava vaikutus. (kuva: Shutterstock)

5. Valkosipuli 

Moni tietää, ettei valkosipulia kannata syödä mielin määrin esimerkiksi ennen treffeille lähtöä. Valkosipuli sisältää samoja rikkiyhdisteitä kuin tavallinen sipuli, ja voi näin ollen saada hengityksen lemuamaan. 

6. Curry 

Erilaiset curryruuat sisältävät usein vahvoja mausteyhdistelmiä, sipulia sekä valkosipulia. 

- Curry voi usein aiheuttaa pahanhajuisen hengityksen reseptissä käytettyjen vahvojen ainesosien vuoksi, Ballah kertoo. 

7. Kala 

Erityisesti lohi ja tonnikala saattavat johtaa epämiellyttävän hajuiseen hengitykseen. Kala sisältää trimetyyliamiiniksi kutsuttua yhdistettä, ja se voi jäädä viipyilemään suuhun tuottaen ikävää hajua. 

Ballah muistuttaa, että säännöllinen suun hygieniasta huolehtiminen, sekä riittävä nesteytys ovat tärkeimpiä tapoja, joilla pitää hengityksensä raikkaana. Ballah kehottaa kuitenkin käymään hammaslääkärissä, mikäli pahanhajuinen hengitys vaivaa tunnollisesta huolenpidosta huolimatta. 

Lue myös: Piinaako pahanhajuinen hengitys? Niksit, jotka raikastavat suun ilman hammasharjaa

Lue myös: Torju pahanhajuinen hengitys syömällä - asiat, jotka kannattaa ottaa osaksi ruokavaliota jo tänään

Lähde: The Sun

Kilpailut

Uusimmat