Kuva: Shutterstock

MTV: Tutkijat ovat saattaneet keksiä aivan uudenlaisen ehkäisykeinon - yhtä ongelmaa se ei silti poista

28.04.2022 15:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Uutta menetelmää on testattu pienellä otannalla.

MTV uutisoi, että tutkijat kehittelevät ja testaavat parhaillaan aivan uudenlaista ehkäisymenetelmää. 

Yhdysvaltalaistutkimuksen tuloksia kuvaillaan "lupaaviksi", sillä alustavissa tutkimuksissa uusi menetelmä vaikuttaa tehokkaalta. Ideana olisi ehkäisypilleri, joka otettaisiin päivittäisyyden sijaan vain tarpeen tullen eli juuri ennen yhdyntää.

Mtv:n artikkelin mukaan pillerin ehkäisyteho perustuu kahden jo olemassaolevan lääkkeen yhdistämiseen. Pillerissä käytettäisiin sekä jälkiehkäisyssä jo käytettävää ulipristaaliasetaattia sekä tulehduskipulääke meloksikaamia, jotka yhdessä estäisivät ovulaatiota myös kuukautiskierron hedelmällisimmässä vaiheessa.

Tähän asti testausotanta on kuitenkin ollut pieni. Mtv:n uutisessa mainitaan, että lääkettä on testattu yhdeksän 18-35-vuotiaan naisen otannalla. Heistä kahdeksalla pillerin havaittiin estävän ovulaatiota ainakin jonkin verran. Menetelmän tehoa ja turvallisuutta tullaan kuitenkin testaamaan vielä laajasti suuremmilla otannoilla.

Vaikka uusi ehkäisyvalmiste voisi tuoda joillekin helpotusta, yhtä pitkäaikaista kysymysmerkkiä se ei kuitenkaan ratkaise. Tämänkin menetelmän kohdalla ehkäisy ja sen mahdolliset sivuvaikutukset jäisivät kohdullisen osapuolen harteille. Miehille suunnattujen ehkäisyvalmisteiden kehittely etenee yhä hitaasti johtuen "kohtuuttomista sivuvaikutuksista", jotka tosin ovat lähes samoja kuin nykyisissä ehkäisypillereissäkin.

Lue myös: Kannattaako hormonaalisesta ehkäisystä pitää välillä taukoa? Lääkäri vastaa

Lähde: MTV

Kilpailut

Uusimmat