Kuva: Shutterstock

HS: Kahvi värjää hampaita, mutta se voi tuottaa niille toisenkin yllättävän haitan - vältä yleinen virhe

29.11.2022 19:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Mustan kahvin juomisesta voikin olla hyötyä.

Tuskin olet voinut välttyä kuulemasta, että pitkällä juoksulla kahvi värjää hampaiden pintaa. Se ei kuitenkaan ole ainoa vaikutus, jonka juoma purukalustoomme voi jättää.

Helsingin Sanomien artikkelissa erikoishammaslääkäri Ulla Saarnisto kertoo, että moni ei huomioi kahvin vaikutusta happohyökkäyksen aiheuttajana. 

Suu kestää päivässä vain viisi happohyökkäystä, mutta jos kahvia latkii pitkin päivää ja useita kuppeja varsinaisten ruokailujen välissä, saattaa happohyökkäyksien määrä helposti kasvaa. 

Väliä on kuitenkin yksinkertaisella tavalla, joka kahvinjuojia toisistaan erottaaa. Sillä, jättääkö kahviinsa maitovaraa vai ei. Pelkän mustan kahvin juomisesta ei synny suuhun happohyökkäystä, mutta kahviin lisätty maito aiheuttaa sen kyllä. Jos kahvia siis haluaa tankkailla aterioiden välissäkin, kannattaa tämä muistisääntö pitää mielessä.

"Esimerkiksi mustan kahvin juomisesta ei tule happohyökkäystä, mutta maidon lisääminen kahviin saa happohyökkäyksen aikaan. Tämä kannattaa muistaa, kun ajattelee nappaavansa take away -kahveja mukaan aterioiden väleissä", Saaristo kertoo artikkelissa. 

Lue myös: MTV: Juotko kahvia tyhjään vatsaan? Asiantuntija antaa tavalle täystyrmäyksen

Lue myös: Pitääkö hampaat pestä ennen vai jälkeen aamiaisen? Hammaslääkäri vastaa ikuisuuskysymykseen tiukasti

Lue myös: Väärin käytettynä suuvesi voi aiheuttaa reikiintymistä - hammaslääkäri paljastaa, mitä ei pitäisi tehdä

Lähde: Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat