Kuva: Shutterstock

Uusi kansantauti on noussut salakavalasti vaarantamaan suomalaisten terveyttä - suuri vaikutus elintavoilla

13.05.2023 12:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Rasvamaksa voi pitkällä aikavälillä altistaa myös maksasolusyövälle ja maksakirroosille.

Siinä missä useisiin sairauksiin ja vaivoihin on viime vuosina löytynyt entistä kehittyneempiä hoitoja, hiipii suomalaisten terveyttä vaarantamaan myös aivan uusia tauteja. 

Munuais- ja maksaliiton tiedotteen mukaan rasvamaksa on suomalaisilla niin yleinen, että sitä voidaan pitää jo kansantautina. Jopa joka neljännen suomalaisen maksa on rasvoittunut. Nykyisin rasvamaksa yleistyy myös jo lapsilla.

Rasvamaksasta puhutaan, jos 5 prosenttia maksasta koostuu rasvasoluista. Se ei kuitenkaan useinkaan heti oireile, mikä voi puolestaan aiheuttaa seurannaisongelmia. 

"Rasvamaksa on hyvä todeta ajoissa, jolloin sen hoitaminen on mahdollista. Joka viidennellä sairastuneella maksan rasvoittuminen voi edetä maksatulehdukseksi, joka voi johtaa maksakirroosiin ja maksasolusyöpään", kommentoi tiedotteessa Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Avainasemassa elintavat

Rasvamaksalle altistavat erityisesti elintavat. Erityisesti vyötärölihavuus ja vähäinen liikkuminen altistavat maksan rasvoittumiselle. Lisäksi rasvamaksalle altistavat aikuistyypin diabetes, jotkin lääkkeet, fruktoosi ja eläinrasvat.

Yksikseen paino ei kuitenkaan välttämättä ole ainoa syy rasvamaksan kehittymiseen, sillä myös ruokavalio on isossa osassa rasvamaksan ennaltaehkäisyssä. Ruokavalion tulisi sisältää runsaasti kuituja sekä tuoreita asioita ja maltillisesti punaista lihaa tai pitkälle prosessoituja tuotteita.

Lue myös: Parkinsonin taudin todennäköinen aiheuttaja löytyi 200 vuoden tutkimusten jälkeen

Lue myös: Syöpään saatetaan löytää rokote tällä vuosikymmenellä

Lue myös: Hoidon löytäminen dementiaan saattaa edistyä - testeissä lupaavia tuloksia

Kilpailut

Uusimmat