Kuva: Shutterstock

Forecan meteorologi varoittaa - helleviikko tuo mukanaan myös korkeita UV-lukemia

25.06.2024 08:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Kuluvalla viikolla kannattaa olla tarkkana ihon suojaamisen kanssa.

Kuumat hellekelit ovat saavuttaneet jälleen Suomen ja tällä viikolla osaan maata on odotettavissa jopa yli 30 asteen lämpötiloja. Hellekauteen liittyy olennaisesti myös UV-säteily, joka saattaa Forecan tiedotteen mukaan olla tällä viikolla osassa maata jopa voimakasta.

Aurinkoisella säällä UV-indeksi nousee ennusteiden mukaan eteläisessä ja paikoin keskisessäkin Suomessa tämän viikon aikana arvoon 6.

– Se tarkoittaa voimakasta säteilyä. UV-säteilyltä on syytä suojautua, kun indeksi ylittää arvon 3. Tämä tapahtuu Suomessa kesäpäivisin noin kello 10–17. Aurinko on tähän aikaan vuodesta korkeimmillaan, minkä vuoksi UV-säteilyn tarvitsee kulkea lyhyempi matka ilmakehässä päästäkseen maan pinnalle, kertoo Forecan meteorologi Joonas Koskela kertoo Forecan tiedotteessa.

Jopa 95 prosenttia ihosyöpien määrästä voidaan estää auringolta suojautumalla. Paras tapa suojata ihoa on välttää liiallista altistusta auringolle. Tämän lisäksi aurinkovoiteet, vaatetus sekä varjossa oleilu ovat hyviä keinoja. 

On myös hyvä muistaa, että iho voi palaa myös pilvisellä säällä, sillä ohut pilvikerros päästää läpi suurimman osan auringon säteilystä. 

Ihon lisäksi myös silmät tulee suojata auringossa UV-suojan omaavilla aurinkolaseilla, sillä lyhytaikainen, mutta liiallinen aurinkoaltistus voi aiheuttaa lumisokeutta ja pitkäaikaisesta altistuksesta voi seurata harmaakaihi.

Mutta, on auringossa myös hyvää. Allergia-, Iho- ja Astmaliitto muistuttaa, auringon valo esimerkiksi vaikuttaa mielialaa piristävästi ja sitä tarvitaan D-vitamiinin muodostumiseen elimistössä.

Lue myös: Milloin UV-säteilyltä on hyvä suojautua? Ilmatieteen laitos kertoo

Lue myös: Käytäthän jo aurinkosuojaa? Lue vinkit, kuinka suojaat kehosi auringolta

Lue myös: Vaikka aurinko porottaisi kirkkaalta taivaalta, ei terminen kevät ole välttämättä alkanut - tätä sana tarkoittaa

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat