Tutkijat selvittivät vihdoin: Tästä johtuu aivojäätymä!

23.04.2012 13:45 - Karoliina Kotala

Lähes jokainen ihminen on kokenut elämänsä aikana niin sanotun aivojäätymisen, jossa päässä tuntuu kovaa hetkellistä kipua sen jälkeen, kun on nautittu jääkylmää jäätelöä tai juomaa. Vasta nyt tukijat ovat selvittäneet mistä ilmiö johtuu.

Ennen tuoreinta tutkimusta tutkijat ovat olleet autuaan tietämättömiä siitä, mikä niin satun aivojäätymän aiheuttaa. Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet migreenistä kärsivien henkilöiden kokevan todennäköisemmin aivojäätymisen, ja kyseisten tulosten myötä tutkijat ovatkin päätelleet migreenin ja aivojäätymisen pitävän sisällään samankaltaisia tekijöitä.

Pääkivut kuten juuri migreenit ovat vaikeita tutkia, koska niitä on vaikea ennakoida. Aivojäätyminen sen sijaan voidaan keinotekoisesti synnyttää tutkimustiloissa, jotta tarpeellista aineistoa voidaan kerätä. Tutkijat selvittivätkin veren virtaavan aivojen keskelle, silmien taakse kiihtyvällä nopeudella laajentaen verisuonia kylmän juoman nauttimisen seurauksena. Aivot ovat erittäin herkkiä lämpötilan muutoksille, joten kun paine ja lämpötila aivoissa muuttuu aiheuttaa se kipua.

Lähde: Msnbc

Kilpailut

Uusimmat