Tätä et tiennyt suuhygieniasta - Yhdeksän myyttiä ja faktaa

01.06.2012 16:45 - Senni Loikala

Mitä hammaslääkärit toivovat sinun tietävän suustasi? Amerikkalainen nettisivusto otti esiin yhdeksän hampaisiin liittyvää myyttiä ja selvitti, ovatko ne tarua vai totta.

Women's Health -sivuston testi vastaa suunhuoltoa koskeviin väitteisiin. Tarkista alla olevasta listasta, onko sinulla syytä hymyyn.

1. Karamellien popsiminen mädättää hampaasi.

TARUA. Hampaiden reikiintyminen on yksilöllistä. Reikiintymiseen vaikuttaa se, millaista sokeria ja ruokaa syöt, kuinka usein syöt ja millainen on syljentuotantosi.

Leivällä, perunalla ja muilla tärkkelyspitoisilla tuotteilla on samanlaisia vaikutuksia happoja tuottaviin bakteereihin kuin sokerilla.

2. Värjääntyneet hampaat voivat olla terveet.

TOTTA. Tummuneet hampaat saattavat olla yhtä hyvinvoivat kuin Pepsodent-hymyn hammasrivistö. Hampaiden tummumista aiheuttavat ainakin kahvin, teen ja viinin juominen.

Joskus värjääntyneet hampaat ovat seurausta lääkityksestä. Toisilla vuodet jättävät merkkinsä myös hampaisiin.

3. Hammasharja on suositeltavaa peittää suojuksella.

TARUA. Vaikka kylpyhuoneessa olisi ummehtunut ilma, hammasharjan peittäminen ei ole suositeltavaa. Tällöin bakteerit pääsevät lisääntymään vaivattomammin kuin tavallisessa huoneilmassa.

4. Ikenien säännöllinen verenvuoto on normaalia.

TARUA. Syynä verenvuotoihin on usein tulehdus. Hoitamattomina tulehdukset äityvät vain pahemmiksi.

Jos verta tulee säännöllisesti hampaita harjattaessa tai hammaslankaa käytettäessä, kannattaa pistäytyä hammaslääkärillä.

5. Hammaslangan käyttö on yhtä tärkeää kuin hampaiden harjaaminen.

TOTTA. Tutkimuksesta selviää, että 50% vastaajista ei pidä hammaslankaa yhtä hyvänä kaverina kuin hammasharjaa. Hammaslangalla pääsee paikkoihin, joita harja ei puhdista. Langan vierailu hampaanväleissä auttaa poistamaan plakkia ja ruuan tähteitä suusta.

6. Sokerittomat juomat ovat hellempiä hampaille kuin tavalliset juomat.

TARUA. Kaikki hapolliset juomat voivat syövyttää hampaita. Limonaadit, hedelmämehut, happamat ruuat ja karkit, sitrushedelmät ja viinit tekevät hampaille hallaa.

Vaikka hammaskiille ei uusiudu, ammattilaiset pystyvät korjaamaan jo menetettyä kiillettä.

7. Jos suussasi ei ole kipuja, kaikki on hyvin.

TARUA. Suurin osa hammas- ja iensairauksista ovat aluksi oireettomia. Jos hoitoon hakeutuu vasta kipujen alettua, hoidot saattavat kestää kauemmin ja maksaa enemmän.

Vaikka monet kammoksuvat jo sanaa "hammaslääkäri", kannattaa hampaat tarkastuttaa vähintään kerran vuodessa.

8. Kielilävistys on hampaiden vihollinen.

TOTTA. Jos hampaat saisivat päättää, tulisi lävistys jonnekin muualle kuin kieleen. Kielikorun rutiininomainen venkuttaminen voi aiheuttaa raon etuhampaiden väliin. Myös hampaiden lohkeilemisen riski kasvaa.

9. Pahanhajuinen hengitys kielii, ettet hoida hampaitasi hyvin.

TARUA. Jos pahanhajuisen hengityksen syynä ei ole pelkästään rakkaus valkosipuliin, voi asia selittyä tulehduksella suussa tai muualla kehossa.

Myös maksa- ja munuaissairaudet vaikuttavat hengityksen raikkauteen. Tällöin huolellinen suunhuolto peittää hajun vain joksikin aikaa.

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat