No, unohtuiko taas jotain? Näillä keinoin muistat paremmin

01.10.2012 10:45 - Eeva Rajala

Kuka nyt ei olisi unohtanut asioita, vaikka ne lukisivatkin kalenterissa? Tarkasta helpot keinot, miten näin ei enää käy.

On täysin normaalia, että vanhemmiten tulemme hieman hattarapäiksi. Aivoja kannattaa kuitenkin ajatella kuin lihaksia: mitä enemmän treenaat, sitä vahvemmaksi tulet. Et kuitenkaan tarvitse hulluja laitteita ja käsittämättömiä treeniohjeita pitääksesi aivoistasi ja muististasi huolta. Nämä helpot elämäntapoihin liittyvät vinkit voivat tehostaa aivojasi vuosiksi eteenpäin!

Treenaa aivojasi
Ristikot mielletään vain vanhemmille ihmisille tai kesälomalla täytettäviksi, mutta ota ristikoista tai muusta vastaavasta sanapelistä tapa. Huolehdi sanaisesta arkustasi.

Syö aivomyönteisiä ruokia
Jos et vielä nautiskele omega-3-kapseleista ja täysjyvätuotteista, kannattaa kokeilla. Muista myös antioksidantit, jotka suojaavat elimistöä oksidatiivisen stressin liiallisilta vaikutuksilta. Aivot ovat erityisen herkkä elin tälle stressille, koska aivojen aineenvaihdunta on vilkasta. Kokeile myös syödä pienempiä aterioita päivän aikana. Viisi säännöllisesti nautittua pientä ateriaa päivässä vähentävät verensokerin suuria heilahteluja.

Pidä koko kroppasi terveenä
Lähde päivittäin reippaille kävelylenkeille ja venyttele kroppaasi. Lisää kuntoiluusi myös syketreeniä ja kasvata näin aivojasi. Jos ajattelet, ettei sinulla ole aikaa kävelylenkille, kävele vaikka töistä kotiin tai päinvastoin!

Rauhoitu ja pidä stressi kurissa
Venytteleminen ja rentoutusharjoitukset auttavat ahdistukseen ja stressiin. Stressitilanteissa elimistösi erittää stressihormoni kortisolia, ja kortisolin uskotaan pienentävän aivojen muistikeskusta, mikä puolestaan heikentää muistia. Kaiken näköinen rauhoittuminen ja rentoutuminen ovat hyvästä, joten etsi rauhassa oma tyylisi.

Saatko tarpeeksi rautaa?
Rauta auttaa aivojen muistamiselle tärkeitä välittäjäaineita toimimaan kunnolla. Koko elimistö on herkkä raudan liian heikolle saannille. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että raudanpuutteesta kärsivät naiset pärjäsivät muistitestissä kaksi kertaa huonommin kuin naiset, joilla oli elimistössä tarpeeksi rautaa. Jos koet, ettei saa tarpeeksi rautaa ruoasta (punainen liha, maksa, täysjyvävilja), kannattaa miettiä rautalisää. Mutta muista myös, että liika raudan saanti on haitallista muun muassa maksalle ja munuaisille.

Älä tee useaa asiaa samanaikaisesti
Jos luet lehteä ja katselet samaan aikaan uutisia, et todennäköisesti muista kummastakaan mitään myöhemmin. Kun teet useaa asiaa samanaikaisesti, aivosi eivät muista asioita yksityiskohtaisesti. Keskity siis yhteen tehtävään kerralla ja pysyt kärryillä siitä, mitä teet ja mitä tapahtuu.

Tarkasta kolesterolitasosi
Korkean kolesterolitason aiheuttama suonten rasvoittuma ei vaurioita ainoastaan sydäntä ja verisuonia. Suonitukkeumat saattavat johtaa siihen, ettei aivoihin pääse tärkeitä ravintoaineita. Eikä tarvita paljoakaan, että pienet suonet rasvoittuvat, joten tarkasta kolesteroliarvosi säännöllisesti.

Millaisia reseptilääkkeitä syöt?
Monissa reseptilääkkeissä on varoitus, että lääkkeiden käyttö saattaa vaikuttaa muistiin. Kannattaa myös muistaa, että mitä vanhemmaksi tulet, sitä kauemmin lääkeaineet ovat elimistössäsi. Lääkkeet, jotka voivat aiheuttaa muistihäiriöitä, ovat masennuslääkkeet, rahoittavat lääkkeet, beta-salpaajat, Parkinsonin taudin lääkitys, unilääkkeet, antihistamiinit, tavalliset särkylääkkeet sekä kolesterolilääkkeet.

Omena päivässä pitää neurologin loitolla
Omenoissa on tarpeeksi antioksidantteja, että ne voivat nostaa asetyylikoliinin tasoja. Asetyylikoliini on aivojen ja etenkin muistin tärkeä välittäjäaine. Samat antioksidantit suojaavat aivojasi haitallisilta happiradikaaleilta.

Lasillinen punaviiniä
Punaviinissä on resveratrolia, fenoliyhdistettä, jolla uskotaan olevan esimerkiksi vanhenemista ja tulehduksia ehkäiseviä vaikutuksia. Sillä voidaan myös alentaa osittain kolesteroliarvoja ja estää rasvan kertymistä elimistössä.

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat