Heikentävätkö antibiootit ehkäisyvalmisteiden tehoa? Asiantuntija vastaa

22.10.2012 13:15 - Eeva Rajala

Voicen terveysmyyttejä ratkova Myytinmurtajat pureutuu tänään ehkäisyyn ja antibiootteihin. 

Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen, onko totta vai tarua, että ehkäisypillerien teho heikkenee antibioottien kanssa nautittuina?

- Yleisesti ottaen tarua. Pääosa antibiooteista ei vaikuta merkittävästi ehkäisyyn tarkoitettujen valmisteiden pitoisuuteen elimistössä, Halonen kertoo Voicelle.

Lääkärin mukaan ehkäisyvalmisteita käytettäessä, niiden hajoaminen voi muuttua vähän, jos samanaikaisesti käytetään jotain tiettyjä antibiootteja. Pääasiassa vaikutus on kuitenkin toisensuuntainen, eli elimistön estrogeenin vaikutus lisääntyy, esimerkiksi antibiootin erytromysiinin kanssa.

- Pääsääntöisesti mitään merkittäviä yhteisvaikutuksia ei ole. Ja käytännössä tavallisempien antibioottien kanssa teho ei missään nimessä vähene, Halonen jatkaa.

Erikoislääkärin mukaan lääkärin on kuitenkin hyvää tietää antibioottia määrätessään potilaan käyttämä ehkäisyvalmiste.

- On tietysti aina hyvä, kun lääkärin vastaanotolla jotain lääkeainetta ollaan määräämässä, kertoa, jos käytössä on jo jotain muita lääkkeitä. Lääkäri voi sitten arvioida, pitääkö se huomioida uutta lääkettä käytettäessä, Halonen jatkaa.

Haluatko selvyyden omaa mieltäsi vaivanneeseen terveysmyyttiin. Kirjoita meille terveysmyyttisi ja me haemme asiantuntijoiden kanssa siihen vastauksen. Lähetä terveysmyyttisi täältä!

Kilpailut

Uusimmat