Yle: Varo liikaa istumista – vyötärösi levenee senttejä!

14.01.2013 11:45 - Eeva Rajala

Jos istut tiiviisti sohvalla television ääressä, vyötärösi saattaa paisua peräti seitsemällä sentillä, kertoo Yle. Tähän tulokseen tuli turkulainen Paavo Nurmi -keskus, joka kokosi istumiseen liittyviä tutkimuksia maailmanlaajuisesti. 

Istumalla paljon saattaa kasvattaa vyötärönympärystä paljonkin, vaikka ihminen muuten liikkuisi paljon. Lääkäri Harri Helajärvi kertoo esimerkkihenkilöistä, joista toinen istuu kolme tuntia tai enemmän television ääressä ja toinen katsoo televisiota alle tunnin illassa.

- Vyötärönympäryksen kasvaminen ja sitä myötä tulevien metabolisten aineenvaihduntasairauksien riski kasvaa jopa kaksinkertaiseksi ja suuremmaksikin, Helajärvi sanoo Ylelle.

Pelkästään istuminen ei välttämättä ole suurin riskitekijä, mutta se yhdistettynä television katseluun lisääntyy myös napostelun vaara. Esimerkiksi lukeminen ei ole yhtä haitallista vyötärölle kuin television katselu.

Lääkäri kehottaa pitämään työpäivän ja televisioillan aikana taukoja niin, että ihminen nousisi jaloittelemaan välillä. Tutkijoiden mukaan istumista kannattaa muutenkin vähentää ja tämän lisäksi keskittyä terveellisempään ruokavalioon.

Lähde: Yle

Kilpailut

Uusimmat