Helpottavatko konjakki ja mustaviinimarjamehu flunssaa? Lääkäri vastaa

04.02.2013 12:15 - Eeva Rajala

Myytinmurtajat ratkovat jälleen uusia terveysmyyttejä vuoden vaihduttua. Tällä kertaa myyttinä toimivat vanhanajan flunssarohdot. 

Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen, onko totta vai tarua, että mummon lääkkeet flunssaan - mustaviinimarjamehu ja konjakki - toimivat oikeasti?

- Totta ja tarua. Flunssaiselle nesteen nauttiminen on kyllä hyödyllistä ja kuuma juoma saattaa helpottaa hengitysteiden kostumisen johdosta oloa. Mustaviinimarjat sisältävät muun muassa C-vitamiinia, jonka nauttimisen tiedetään voivan vaikuttaa flunssaoireiden kestoon, Halonen kertoo Voicelle.

Halonen kuitenkin muistuttaa, että vaikutuksen saavuttaminen edellyttää melko suuria vitamiinimääriä, yli 1000 milligrammaa vuorokaudessa. Mustaviinimarjojen C-vitamiinipitoisuus on kuitenkin niin suuri, että mikäli mehua ei ole kuumennettu kovin pitkään, tämä määrä voidaan saada jo litrasta mehua.

No miten on konjakin laita, kannattaako flunssaisena nautiskella konjakkia?

- Konjakki ei taida millään tavalla lyhentää oireiden kestoa. Alkoholin ansiosta flunssaoire helpottaa korkeintaan hetkeksi, mutta se ei kyllä sitä paranna, Halonen tyrmää.

Miten hoitaa flunssaa oikein? Keskeiset flunssan hoitokeinot ovat Halosen mukaan rasituksen välttäminen ja nesteen nauttiminen. C-vitamiinin lisäksi sinkkilisällä voi olla flunssan oireita lyhentävä vaikutus. Tulehduskipulääkkeet tai parasetamoli saattavat myös helpottaa oireita. Jos kärsii kovasta nenän tukkoisuudesta, oloa voi helpottaa muun muassa nenän limakalvoa supistavilla tipoilla tai sumutteilla.

Haluatko selvyyden johonkin mieltäsi askarruttaneeseen terveysmyyttiin. Lähetä myyttisi meille ja me ratkomme sen Terveystalon asiantuntijoiden opastuksella. Kerro myyttisi täällä!

Kilpailut

Uusimmat