Raskauspahoinvointiin voi kuolla

27.02.2013 18:45 - Eeva Rajala

Raskauspahoinvointi on harvoissa tapauksissa niin voimakas, että naisen yleistila heikkenee huomattavasti, jopa kohtalokkaasti. 

Tutkijoiden mukaan voimakas raskauspahoinvointi voi olla kohtalokas ilman asianmukaista hoitoa. Poikkeuksellisen voimakas raskauspahoinvointi eli hyperemeesi voi olla vakava tila ja monet siitä kärsivät vaativat sairaalahoitoa, jotta kehon neste-, elektrolyytti- ja vitamiinitasot saadaan palautettua.

- Pahimmillaan naiset voivat kuolla, jos heitä ei hoideta. Monet naiset huomaavat, että heidän raskauspahoinvointi vaikuttaa myös työhön ja perhe-elämään, kertoo tutkija Åse Vikanes Norjan Kansanterveyslaitokselta.

Vikanes kertoo myös huolissaan, miten kyseinen vaiva ei saa kovin helposti palstatilaa lääketieteen julkaisuissa.

- Ei ole montaakaan vuotta siitä, kun vilpittömästi uskottiin, että raskauspahoinvoinnin voi aiheuttaa naisen tiedostamaton syntymättömän lapsen ja lapsen isän torjunta. Aiemmin havaittiin asenteita, joiden mukaan raskaana olevan naisen täytyy vain ryhdistäytyä, Vikanes jatkaa.

Vikenesin väitteen mukaan voimakas raskauspahoinvointi voi olla osittain geneettistä. Riski saada pahoinvointia omana raskausaikana lisääntyy, jos oma äiti on kärsinyt voimakkaasta raskauspahoinvoinnista. Tilastotiedoista selviää myös, että hyperemeesiriski liittyy äidin ikään ja syntymättömän lapsen sukupuoleen. Nuoret tyttövauvaa odottavat äidit ovat suuremmassa riskissä.

Norjalaistutkija aikoo selvittää ryhmänsä kanssa lisää raskauspahoinvoinnin syitä, muun muassa sitä, miten suuri vaikutus äidin ruokavaliolla, fyysisellä aktiivisuudella ja perintötekijöillä hyperemeesiin on.

Voimakas raskauspahoinvointi nousi otsikoihin, kun Britanniassa uutisoitiin Cambridgen herttuatar Catherinen raskaudesta. Catherine joutui raskauden alussa sairaalahoitoon, jotta muun muassa tarpeellisesta nesteytyksestä pidettiin huolta.

Lähde: Redorbit

Kilpailut

Uusimmat