Suositko kylmiä vai kuumia suihkuja? Lue molempien hyödyt

25.08.2013 16:15 - Katariina Näreaho

Kylmien ja kuumien suihkujen terveyshyödyt eroavat toisistaan merkittävästi. Nämä luettuasi saatat muuttaa peseytymistapojasi.

Toiset pitävät enemmän virkistävästä kylmästä suihkusta, kun taas toiset haluavat höyryävän kuumaan suihkuun rentoutumaan. Mutta kumpi onkaan parempi vaihtoehto ja miksi?

Kuuma suihku

1. Kuuma suihku voi rentouttaa lihasjännitystä ja lievittää kipuja. Jos omistat hierovan suihkun, vielä parempi!

2. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kuumien suihkujen aikana ihmisen kehossa oksitosiini-hormonin tuotanto lisääntyy, jolloin myös ahdistuneisuus lievittyy. Kuuma suihku käykin hyvänä stressinlievittäjänä.

3. Kuuma suihku lievittää myös flunssaoireita, sillä höyry avaa tukkoisen nenän ja kosteuttaa limakalvoja.

4. Kuumaan suihkuun kannattaa mennä etenkin silloin, kun potee korkeaa kuumetta. Kuumees saattaa laskea pian suihkun jälkeen.

Kylmä suihku

1. Vaikka kylmä suihku tuntuukin monista sietämättömältä jo pelkkänä ajatuksena, ovat ne todella hyväksi meidän kehollemme. Kun olet suihkussa, käännä vesi kylmälle viimeiseksi viideksi minuutiksi. Äkillinen muutos lämpimästä kylmäksi herättää kehon ja mielen valppaaksi.

2. Tutkijat suosittelevat etenkin masennusta sairastaville 2-3 minuutin mittaisia kylmiä suihkuja kerran tai kahdesti päivässä. Veden lämpötila olisi hyvä olla noin 20 celcius astetta. Kylmiä suihkuja harkitsevien kannattaa kuitenkin varmistaa asia ensin lääkäriltään.

3. Kehon ja mielen hyvinvoinnin lisäksi kylmästä suihkusta on hyötyä myös iholle ja hiuksille. Siinä missä kuumat suihkut voivat kuivattaa, kylmä kosteuttaa ja sulkee hiuksen pinnan, jolloin ne näyttävät kiiltävimmiltä. Kylmä vesi sulkee myös ihohuokoset.

Lähde: Popsugar

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat