Nyt se on todistettu: miehet todella ovat hajamielisempiä kuin naiset

25.01.2014 11:15 - Linda Arponen

Jos miehesi on joskus unohtanut syntymäpäiväsi, älä huoli, et ole yksin.

Tuoreen tutkimuksen mukaan miehillä on iästään riippumatta paljon huonompi muisti kuin naisilla.

Jopa tutkimuksen tehneet tutkijat hämmästyivät siitä, kuinka suuret erot tuloksissa näkyivät.

- Oli yllättävää huomata, että miehet unohtavat asioita enemmän kuin naiset, sanoo professori Jostein Holmen Norjan tieteellisis-teknisestä yliopistosta. Hänen mukaansa tätä ei ole ennen todistettu.

- Yllättävää oli myös se, että miehet ovat yhtä huonomuistisia, ovat he sitten 30- tai 60-vuotiaita. Tulokset olivat yksiselitteisiä.

Norjassa tehdyssä laajassa terveystutkimuksessa Holmen ja hänen ryhmänsä kysyivät tutkittavilta henkilöiltä yhdeksän kysymystä siitä, kuinka hyvin he kokevat muistavansa asioita.

Kyseiseen HUNT3-tutkimukseen vastasi yli 48 000 ihmistä, tehden siitä yhden suurimmista koskaan tehdyistä terveystutkimuksista.

Osallistujilta kysyttiin, kuinka usein heillä oli ongelmia muistaa asioita, oliko heillä vaikeuksia muistaa nimiä ja päivämääriä, muistivatko he, mitä he tekivät vuosi sitten ja muistivatko he yksityiskohtia keskusteluista.

Miehillä oli enemmän vaikeuksia kahdeksassa kysymyksessä yhdeksästä.

- Olemme pohtineet paljon sitä, miksi miehillä on useammin ongelmia muistin kanssa kuin naisilla, mutta emme ole löytäneet siihen vastausta. Tämä on edelleen ratkaisematon mysteeri, kertoo Holmen.

Tutkijat havaitsivat, että vaikka naisilla on paljon parempi muisti kuin miehillä, heillä on vaikeuksia muistaa nimiä ja päivämääriä.

Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että korkeasti koulutetut ihmiset muistavat asioita paremmin kuin vähemmän koulutetut. Myös ahdistuksesta ja masennuksesta kärsivät ihmiset unohtavat asioita helpommin.

Tutkijoiden mukaan sekä naisilla että miehillä muistiongelmat lisääntyvät 60 ikävuoden jälkeen. Seuraavaksi he yrittävät selvittää, onko nuoruuden huonomuistisuudella yhteyttä vanhuuden dementiaan.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat