10 faktaa, jotka luettuasi tahdot kulkea työmatkat omin jaloin

27.02.2014 22:15 - Senni Loikala

Monet joutuvat kulkemaan työmatkansa bussissa tai junassa istuen. Time-lehden uutisoima lista kulkuneuvoissa istumisen terveysseurauksista hätkähdyttää. 

Time-lehti uutisoi terveysongelmista, jotka rienaavat paikallaan istuvia työmatkalaisia. Olisiko sinulla vaihtoehtoisia tapoa kulkea töihin välttääksesi alla olevat terveysseuraukset?

Verensokerisi kohoaa

Jos työmatkasi on yli 15 kilometriä suuntaansa ja kuljet välimatkat esimerkiksi bussissa, voi sillä olla ikäviä seurauksia verensokerillesi. Korkeat verensokeritasot nimittäin voivat nimitäin johtaa esidiabetekseen, jossa ihmisellä on vain osa sokeritaudin oireista, sekä diabeteksen puhkeamiseen. Amerikkalainen tutkimus julkaistiin The American Journal of Preventive Medicine -lehdessä.    

Kolesterolisi nousee

Saman tutkimuksen mukaan työmatkalaisten kolesterolitasot nousevat, jos he matkaavat yli 15 kilometriä suuntaansa istuen kulkuneuvoissa. Korkea kolesteroli voi puolestaan johtaa sydänsairauksiin.   

Masennusriskisi suurenee

Samaisen tutkimuksen mukaan esimerkiksi busseissa tai junissa istutut työmatkat, jotka ovat vähintään 30 kilometriä päivässä, lisäävät riskiä masennukseen, sosiaaliseen eristäytyneisyyteen ja ahdistuneisuuteen. Tärkeää on kuitenkin selvittää, johtuvatko kyseiset ongelmat työmatkoista vai jostakin muusta. 

Stressisi lisääntyy

Tuoreen brittiläisen tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka matkustavat töihin kulkuneuvossa istuen pidempään kuin puoli tuntia suuntaansa, ovat muita stressaantuneempia ja ahdistuneempia. Työmatkojen aikana kannattaa kuunnella esimerkiksi äänikirjoja stressiä välttääkseen. Kulkuneuvosta voi myös nousta muutamaa pysäkkiä aiemmin kuin olisi tarve. 

Onnellisuutesi hupenee

Saman tutkimuksen mukaan onnellisuutesi ja tyytyväisyytesi elämään vähenevät, jos kuljet lyhyetkin työmatkat esimerkiksi bussissa. Tutkimus totesi kaikista vähiten onnellisiksi ihmiset, jotka kulkivat työmatkansa bussilla vähintään puoli tuntia päivässä.

Verenpaineesi kohoaa 

Jos matkustat ruuhka-aikoina julkisissa kulkuneuvoissa tai omalla autollasi, saattaa verenpaineesi kohota tilapäisesti. Asia on todennettu myös Utahin yliopiston tekemässä tutkimuksessa. Jos haluat pitää verenpaineesi normaalilukemissa, kannattaa liikenteeseen suunnata muina kuin ruuhkatunteina. Eräs teksasilainen tutkimus puolestaan väittää, että mitä kauempana ihmiset asuivat työpaikoistaan, sitä korkeampi heidän verenpaineensa oli muulloinkin kuin työmatkalla. Korkea verenpaine lisää ajan myötä riskiä sydänsairauksiin ja sydänkohtauksiin.

Aerobinen kuntosi heikkenee

Saman teksasilaisen tutkimuksen mukaan ihmisten, jotka kulkevat työmatkansa kulkuneuvoissa istuen, aerobinen kunto heikkenee ja fyysinen aktiivisuus vähenee. Aerobisen kunnon heikkeminen voi johtaa muun muassa sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin. 

Unen laatusi kärsii

Työelämässä olevien ihmisten hyvinvointia vuonna 2012 mitanneen tutkimuksen mukaan unen laatu heikkenee, jos työmatka on pidempi kuin 45 minuuttia suuntaansa. Tällöin ihmiset ovat luonnollisesti väsyneempiä kuin he, joilla on lyhyemmät työmatkat.

Selkäkipusi lisääntyvät

Jos kuljet työmatkasi istuen kulkuneuvoissa, saat muita todennäköisemmin kipuja selkääsi ja niskaasi. Kivut välttääkseen kannattaakin kiinnittää huomiota istuma-asentoonsa.

Uutisoimme aiemmin, kuinka päästä eroon huolista. Jos tunnet murehtivasi liikaa, kannattaa käydä lukemassa tärkeät neuvot täältä

Lähde: Time

Kilpailut

Uusimmat