Murehditko liikaa? 8 neuvoa, joilla pääset eroon huolista

20.02.2014 19:15 - Senni Loikala

Huomaatko jatkuvasti pyöritteleväsi samoja stressaavia ajatuksia mielessäsi? Onneksi mieltä vaivaavista huolista on mahdollista päästää irti tärkeiden neuvojen avulla.

Psych Central -sivustolla neuvotaan, kuinka pääset eroon mielessä pyörivistä murheista: 

Kirjaa ylös pelkosi

Mitkä ovat pahimmat pelkosi? Saatat pelätä, että menetät työsi tai näytät tyhmältä muiden edessä. Kun kirjaat ylös pelkosi, samalla tulet paremmin tietoiseksi pinnan alla olevista peloistasi.

Päästä irti asioista, joita et voi kontrolloida 

Kun huomaat murehtivasi jatkuvasti jotakin asiaa, kannattaa sinun kysyä, voitko vaikuttaa siihen mitenkään. Jos vastauksesi on kielteinen, päästä murheestasi irti. Jos sinulla puolestaan on mahdollista vaikuttaa asiaan, listaa kohtuullisia tavoitteita asian parantamiseksi.   

Ajattele pahinta mahdollista vaihtoehtoa

Ehdotus saattaa kuulostaa erikoiselta, mutta monesti pahimman mahdollisen vaihtoehdon miettiminen vie voimaa alkuperäiseltä pelolta. Näin ollen itseltään kannattaa kysyä, mikä olisi pahin mahdollinen asia, mitä voisi tapahtua. Sen jälkeen kannattaa kysyä, selviääkö pahimmasta skenaariosta. 

Yleensä ihmiset vastaavat selviävänsä. Monesti suurimmat kokemamme vaikeudet tekevät meistä vahvempia kuin tasainen elämä. Lisäksi esimerkiksi työn menettäminen voi tuntua painajaiselta, mutta samalla aukeaa uusia mahdollisuuksia, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin.

Järjestä itsellesi aikaa murehtimiselle

Päätä, milloin pidät päivän aikana 20-30 minuutin tauon, jolloin aiot käydä murheitasi läpi. Tällöin pystyt tiettynä aikana käsittelemään asioita, joista tunnet eniten epävarmuutta. Jos alat murehtimaan muina aikoina päivästä, muistuta itseäsi, että sen aika on vasta myöhemmin.

Harrasta liikuntaa

Liikunnan harrastaminen voi auttaa pääsemään irti murheista. Toiminnan ja maiseman vaihtaminen nimittäin auttaa ohjaamaan ajatuksia uusille raiteille ja se voi auttaa myös katsomaan asioita uudesta näkökulmasta.

Pidä virheitä mahdollisuuksina oppia 

Monesti paras tapa saada menestystä on mokata kerta toisensa jälkeen. Kun nimittäin on tarpeeksi monta kertaa tehnyt saman virheen, siitä todennäköisesti oppii jotakin. Jos esimerkiksi myöhästyt työpaikkahaastattelusta useammin kuin kerran, etkä sen takia saa töitä, saatat jatkossa pitää huolta siitä, että olet ajoissa paikalla.

Kokeile terapiaa

Jos jatkuva murehtiminen estää sinua elämästä sellaista elämää kuin tahtoisit, kannattaa sinun harkita terapiaa. Ammattilaisen neuvojen avulla voit oppia erilaisia tekniikoita, joiden avulla murheet eivät enää hallitse elämääsi.

Elä hetkessä

Vietämme ison osan päivästä pohtien menneitä virheitä ja tulevaisuuden tapahtumia, ja saatamme usein unohtaa keskittyä nykyhetkeen. Jos huomaat murehtivasi, sinun kannattaa keskittyä aistihavaintoihisi. Kuuletko työkavereiden rupattelua, näetkö kahvin läikähtävän ohikulkijan kupista tai haistatko itämaisen ruuan tuoksun vieressäsi istuvan ihmisen take-away-annoksesta? Tapaaminen ystävän kanssa voi mennä pilalle, jos mietit samalla velvollisuuksiasi. Kun huomaat mielesi vaeltelevan huoliin, ohjaa se lempeästi takaisin nykyhetkeen. 

Uutisoimme aiemmin, miksi puolison tuki on kirjaimellisesti elintärkeää. Pääset lukemaan lisää aiheesta täältä.

Lähde: Psych Central

Kilpailut

Uusimmat