Mitä ulosteesi kertoo terveydestäsi? Väri ja koostumus voivat kieliä vakavasta sairaudesta

22.05.2014 09:45 -

Jos vatsa ei toimi kunnolla, vaikuttaa se koko elämänlaatuun. Ulosteen koostumus ja väri voivat kertoa kehosi ongelmista, joten sitä on hyvä tarkkailla.

Aikuiset ihmiset harvemmin seuraavat ulosteensa koostumusta joka päivä. Kakasta voi kuitenkin todeta useita terveyteen liittyviä asioita, joten ulosteen päivittäinen seuraaminen saattaa olla hyvä idea. Jos huomaat suolen toiminnassa epänormaaleja merkkejä jotka kestävät jopa viikkoja, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin.

Alla listattuna erilaisia ulosteen koostumuksia, jotka saattavat olla merkki vakavammastakin sairaudesta.

Kova, paloissa oleva, hankalasti ulos tuleva uloste

Tämä saattaa tarkoittaa sitä, että kärsit ummetuksesta. Vaikka kävisit kakalla joka päivä, voit silti kärsiä ummetuksesta. Normaali uloste on pehmeää ja se tulee ulostettaessa kokonaisena. Suurin syyllinen kovaan vatsaan on yleensä ruoakavalion alhainen kuitupitoisuus. Kuituja kannattaa lisätä ruokavalioon syömällä esimerkiksi hedelmiä, kasviksia, kokojyvätuotteita, pähkinöitä ja siemeniä.

Musta tai punainen uloste

Värjäytynyt kakka saattaa olla merkki siitä, että ruoansulatuskanavassasi on verenvuoto. Ulosteen saattaa myös värjätä peräpukamasta tullut veri, eikä se ole vaarallista. Veri ulosteessa saattaa viitata pahimmillaan suolistosyöpään. Ulosteesta löytynyt veri on aina hälyyttävää ja tällöin kannattaa ottaa yhteys lääkäriin mahdollisimman pian. On myös hyvä muistaa, että kakka saattaa värjäytyä joidenkin lääkkeiden vaikutuksesta.

Hyvin löysä uloste

Keliakia voi olla syynä löysään ulosteeseen. Suurin osa keliakiaa sairastavista ei tiedä sairastavansa tätä ohutsuolessa tulehdusta aiheuttavaa sairautta. Gluteiinin, eli esimerkiksi vehnän, syönti aiheuttaa keliaakikoilla ohutsuolen nukan tuhoutumista, joka taas aiheuttaa löysän ulosteen. Jos kärsit löysästä ulosteesta, kannattaa tarkistaa, auttaako gluteenittomaan ruokavalioon siirtyminen vatsavaivoihin.

Kelluva uloste

Ruoansulatuskanavassasi saattaa olla ylimääräistä kaasua jos kakka jää pönttöön kellumaan. Esimerkiksi papuja, kaalia tai ison aterian syödessäsi ulosteeseen jää kaasua, ja on normaalia, että se silloin kelluu. Jos kelluva kakka on kuitenkin ongelma useampana päivänä viikossa, saattaa se tarkoittaa, että kehosi ei pysty imemään tarpeeksi rasvoja ruuasta. Tulehdus tai jokin tartunta voi aiheuttaa sen, että kehosi ei tuota tarpeeksi ruoansulatuksessa tarvittavia entsyymejä ja näin se ei siis toimi oikealla tavalla.

Rikin hajuinen uloste ja ripuli

Pahan hajuinen ja löysä kakka saattaa pahimmillaan tarkoittaa, että sinulla on giardiaasi eli ohutsuolessa elävä loinen. Se elää makeassa vedessä, eli jos olet uinut järvessä tai juonut puhdistamatonta vettä, on mahdollista että olet saanut loisen matkaasi. Ikävä loinen voi elää kehossasi oireettomana, tai sitten kärsit viikkoja tai jopa kuukausia ripulista. Antibiootit hoitavat oireen yleensä kuntoon.

Ohuen ohut uloste

Lyijykynän paksuinen kakka saattaa tarkoittaa, että kärsit ummetuksesta tai se voi olla merkki peräsuolisyövästä. Ohut uloste voi johtua kasvaimesta, joka kiinnittyy peräsuoleen ja vaikeuttaa näin kakan ulostuloa. Vaivan jatkuessa kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Räjähtävä, nestemäinen ja levänvihreä uloste

Tämä erikoinen oire voi tarkoittaa sitä, että sinulla on Clostridium difficile -bakteerin tulehdus. Se elää suoliston normaalissa bakteerikasvustossa, mutta esimerkiksi antibioottikuuri saattaa tappaa sitä kurissa pitävät, hyvät suolistobakteerit. Ikävän bakteerin oireisiin kuuluu myös nestehukka, ja se voi olla hyvinkin vaarallinen.

Kerroimme aikaisemmin keinoista joilla ärtynyttä suolistoa voi helpottaa. Jutun pääset lukemaan tästä.

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat