Valitse vaalean sijaan tumma riisi - 8 terveyshyötyä

29.05.2014 14:15 - Senni Loikala

Maistuuko sinulle vain vaalea riisi? Vaihtamalla sen tummaan, saat monia erinomaisia terveyshyötyjä.  

Jotkut saattavat pitää tummaa riisiä tylsempänä vaihtoehtona kuin vaaleaa riisiä. Alla kahdeksan perustelua, miksi kannattaa valita vaihtoehdoista ensimmäinen:

1) Runsaskuituisuutensa ansiosta tumma riisi sulaa hitaammin kuin vaalea. Sen glykeeminen indeksi, eli hiilihydraattien imeytymisnopeus, on näin ollen alhaisempi. Tumma riisi edesauttaa toimivaa ruoansulatusta.

2) Tumma riisi sisältää runsaasti mangaania, joka edistää muun muassa aineenvaihduntaa ja lihasten, hermojen ja aivojen yhteistoimintaa. Lisäksi tummalla riisillä on postiviisia vaikutuksia kehon rasvoihin, hermostoon ja lisääntymismahdollisuuksiin.

3) Syömällä tummaa riisiä voi taata riittävän seleenin saannin. Seleeni on ihmiselle välttämätön hivenaine, joka vähentää riskiä sairastua syöpään, niveltulehduksiin ja sydänsairauksiin.

4) Tummassa riisissä on enemmän antioksidantteja kuin marjoissa sekä useissa hedelmissä ja vihanneksissa.

5) Myös perheen pienimpien ruokavalioon kannattaa sisällyttää tumma riisi, sillä sen kuidut ja ravitsevat ainesosat edesauttavat hyvää kasvua.

6) Verensokerin heittelyt on mahdollista välttää syömällä tummaa riisiä. Se myös  ennaltaehkäisee muun muassa sydän- ja verisuonitautien sekä korkean verenpaineen riskiä. Kakkostyypin diabetestä sairastavat hyötyvät vaihtamalla vaalean riisin tummaan.

7) Tumma riisi sisältää enemmän kuituja ja ravinteita kuin vaalea riisi, sillä sitä ei ole kiillotettu. Vain riisin uloin kerros on poistettu.

8) Mikäli tahtoo pudottaa painoaan, kannattaa valita tumma riisi vaalean sijaan.

Uutisoimme aiemmin, kuinka voit ennaltaehkäistä suomalaista kansantautia juomalla teetä. Pääset lukemaan vinkit täältä.

Lähde: India Times

Kilpailut

Uusimmat