8 asiaa, joita et tiennyt melanoomasta

02.06.2014 11:15 - Heli Thoren

Auringon paahtaessa on tärkeää muistaa suojata iho aurinkovoiteella.

Aurinkotuolissa makaillessa kannattaa nauttimisen lisäksi myös keskittyä pitämään huolta ihonsa terveydestä. Jotta olisit valveutuneempi ihosyövän eli melanooman suhteen, kertaa kahdeksan tärkeää faktaa sairaudesta:

1. Ihosyöpä eli melanooma on yksi yleisimmistä syövistä.

2. Tummaihoiset ihmiset eivät saa melanoomaa yhtä herkästi kuin vaaleahipiäiset. Kaikki voivat kuitenkin sairastua, ihonväristä riippumatta.

3. Moni kyttää luomiaan melanooman pelossa, mutta monien ihotautilääkärien mukaan, se on liioittelua. Ihollasi voi olla satoja luomia, ja silti melanooma kehittyy kuitenkin johonkin toiseen kohtaan ihollasi.

4. Myös ne ihmiset, joilla ei ole yhtään luomea, voivat saada melanooman.

5. Melanooma voi kehittyä myös alueille, jotka eivät ole olleet auringon kanssa kosketuksissa - kuten varpaanväleihin, kainaloihin tai taipeisiin.

6. 50- ja 60-vuotiaat sairastavat melanoomaa muita todennäköisemmin. Tutkimusten mukaan se johtuu siitä, että heidän lapsuudessaan aurinkosuojaa ei käytetty niin aktiivisesti, koska ihosyövän vaaroista ei samalla tavoin tiedetty.

7. Melanooma voidaan parantaa sitä todennäköisemmin, mitä aikaisemmin se havaitaan. Siksi omia ihomuutoksia kannattaa käydä näyttämässä lääkärille, jos yhtään epäilee syövän mahdollisuutta.

8. Myös he, jotka eivät grillaa itseään auringossa, voivat sairastua melanoomaan. Sairaudelta eivät ole turvassa nekään, jotka suosivat varjossa istumista.


Lähde: Health.com

Kilpailut

Uusimmat