Mikä ihmeen hypnoosisynnytys? Vähemmän vaurioita alapäähän ja 4 muuta faktaa

23.06.2014 21:15 - Senni Loikala

Hypnoosisynnytys saattaa kuulostaa humpuukilta, mutta lisäämällä tietouttaan se voi olla varteenotettava vaihtoehto.

Oletko vielä kuullut hypnoosisynnytyksistä? Kyseessä on maailmalla suosiota saanut ilmiö, jossa synnyttävät naiset käyttävät syvää rentoutumista, hengitystä ja itsehypnoosia hyödyntävää tekniikkaa.

Hypnoterapeutti Colin Christopherin mukaan länsimainen kulttuuri lietsoo mielikuvaa siitä, että nainen olisi synnytyksessä suunnattoman kivun armoilla. Monissa Etelä-Afrikan kulttuureissa puolestaan synnytyksiä pidetään nopeina ja melko kivuttomina. Tähän myös hypnoosisynnytyksissä tähdätään.

Tiesitkö alla olevia faktoja hypnoosisynnytyksistä?

Pystyt kontrolloimaan kehoasi

Monet saattavat pelätä, että hypnoosisynnytyksessä menettää kontrollin kehoonsa. Yleinen pelko ei pidä kuitenkaan paikkansa. Tavoitteena on saavuttaa luonnollinen ja rentoutunut mielentila, jossa ulkopuoliset ärsykkeet eivät häiritse rentoutumista. Myös jännitystä ja kipuja aiheuttavista peloista pyritään pääsemään eroon.

Tavoitteena on kivun sietäminen

Hypnoosisynnytys ei automaattisesti tarkoita kivutonta synnytystä. Kivut ovat yksilöllisiä eikä yhdenkään naisen synnytys ole samanlainen. Tutkimusten mukaan hypnoosin hyödyntäminen synnytyksessä on tehokkaampaa kuin esimerkiksi juttelu kannustavien terveysasiantuntijoiden kanssa tai perinteinen synnytysvalmennus. Hypnoosisynnytyksen tehokkuus perustuu sellaisen mielentilan saavuttamiseen, missä kivusta tulee siedettävää.

Vähemmän vaurioita alapäähän

Hypnoosisynnytyksessä sinua ei pyydetä työntämään, vaan "hengittämään", vauva ulos. Tällöin kehossasi tapahtuu todennäköisemmin luonnollisia, ulostyöntäviä refleksejä, ja synnytys helpottuu. Mikäli ajattelet, että on vauva on väkisin työnnettävä ulos, kiristyvät todennäköisesti kaikki lihaksesi, mukaan lukien lantionpohjan lihaksesi. Hypnoosisynnytyksessä vauva saa enemmän happea, sillä et pidätä hengitystäsi etkä keskity työntämiseen. Tutkimukset ovat todistaneet, että vauvan saaminen ulos vaginasta ilman varsinaista työntämistä jättää myös vähemmän vaurioita alapäähän.

Parhaat tulokset vaativat harjoittelua

Parhaat tulokset saavutetaan, mitä aiemmin hypnoosisynnytystä vartena aletaan harjoitella, aikaisintaan kuitenkin 13 raskausviikon jälkeen. Valmennus on yleensä kurssimuotoinen ja yleinen tapaamismäärä on viisi 2,5 tunnin kertaa. Sen lisäksi voi sopia vielä yksittäisiä tapaamiskertoja hypnoosisynnytyksestä koulutusta saaneen terveysasiantuntijan kanssa.

Oma kumppani on kullanarvoinen

Hypnoosisynnytys ei välttämättä edellytä, että paikalla olisi siihen koulutuksen saaneita henkilöitä. Voit kertoa synnytyslääkärille ja kätilölle, että olet kiinnostunut käyttämään itsehypnoositekniikoita synnytyksen aikana. Tärkein apu voi monesti löytyä kuitenkin omasta kumppanista. Mikäli miehesi osaa edesauttaa syvää rentoutumistasi esimerkiksi rauhoittavien sanojen ja kosketusten avulla, voi se olla hypnoosiakin tehokkaampaa.

Tiesitkö, että maailmalla vastasyntyneen napanuoraa ei heitetä pois? Pääset lukemaan erikoisista synnytystraditioista täällä.

Lähde: The Stir

Kilpailut

Uusimmat