5 erinomaista syytä syödä enemmän mustikoita

04.07.2014 14:56 - Linda Arponen

Mustikan terveydelliset hyödyt ovat niin loistavia, että kaikkien kannattaisi suunnata heti metsään marjakauden alkaessa.

Mustikat ovat todellista superruokaa. Kyseisissä marjoissa on vain hiukan kaloreita, mutta toisaalta runsaasti vitamiineja ja kaliumia.

Alla on lueteltuna vielä tarkempi lista mustikoiden terveyshyödyistä, joiden vuoksi marjojen syönti todella kannattaa.

Mustikat ovat hyväksi virtsarakolle

Tutkimusten mukaan mustikat sisältävät karpaloiden tapaan erityisiä yhdisteitä, jotka estävät bakteereita lisääntymästä ja kiinnittymästä virtsarakon seinämään. Marjat torjuvat tehokkaasti myös kolibakteereita, jotka yleensä aiheuttavat virtsatieinfektioita. Jos saat kyseisen tulehduksen, etkä välitä karpaloista, yritä syödä enemmän mustikoita, jotta infektiot pysyisivät pois rakosta.

Mustikat voivat suojata syövältä

Mustikoiden sininen väri johtuu siitä, että ne sisältävät paljon antosyaania, joka on antioksidantti, jonka on todettu torjuvan syöpää. Eräässä tutkimuksessa huomattiin, että mustikat, jotka sisälsivät eniten antosyaania, pysäyttivät eturauhas- ja maksasyöpäsolujen lisääntymisen hiirillä.

Mustikat voivat lisätä aivokapasiteettia

Mustikoissa on myös toisia hyödyllisiä antioksidantteja, nimittäin flavonoideja. Joidenkin tutkimusten mukaan nämä yhdisteet voivat parantaa oppimista ja kognitiivisia kykyjä. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että naiset, jotka söivät runsaasti mustikoita, lykkäsivät kognitiivisten taitojen heikkenemistä jopa 2,5 vuodella. Mustikoiden syönnistä voi siis olla hyötyä muistillesi vanhetessasi.

Mustikat voivat hillitä tulehduksia

Tulehtuneet valtimot voivat olla vaarallisia sydämelle. Kun valtimot tulehtuvat, ne alkavat kaventua, jolloin tukosten riski kohoaa. Kun rasvaa alkaa kertyä, voivat valtimot kovettua ja seurauksena voi tulla muita sydän- ja verisuonitauteja. Onneksi mustikoilla on tutkitusti tulehdusta hidastavia ominaisuuksia. Erään tutkimuksen mukaan mustikat voivat tukahduttaa kahden tulehdusta edistävän proteiinin lisääntymistä, mitkä voivat aiheuttaa tulehduksia valtimoissa.

Mustikat parantavat ruoansulatusta

Erään tutkimuksen mukaan miehillä, jotka joivat kuuden viikon ajan päivittäin mustikkajuomaa, kohosi hyvien, suolistolle tärkeiden, bakteerien määrä kehossa. Nämä mustikoiden sisältämät hyvät bakteerit, kuten probiootit, vähentävät myös haitallisten bakteerien määrää kehossa ja pitävät ruoansulatusjärjestelmän kunnossa. Mustikoiden napostelu voi siis auttaa paljon myös ruoansulatustasi.

Lähde: Health.com

Kerroimme viime viikolla, miten mustikkatahrat voi saada pois vaatteista. Voit lukea jutun täältä.

Kilpailut

Uusimmat