9 faktaa, jotka aiheuttavat miesten hedelmättömyyttä

21.07.2014 13:17 - Senni Loikala

Aina lapsia ei siunaannu, vaikka niitä odotettaisiin hartaasti. Tiesitkö, mitkä asiat heikentävät miesten lisääntymismahdollisuuksia?

Lapsettomuus vaivaa yhä useampia pariskuntia. Alla The Times of India -lehden listaamia syitä, jotka voivat aiheuttaa hedelmättömyyttä miehillä.

1) Sikotauti

Puberteetti-iän jälkeen sairastettu sikotauti voi vahingoittaa sperman tuotantoa. Tämä voi aiheuttaa pahimmillaan hedelmättömyyttä miehillä.

2) Kivessyöpä

Monilla miehillä todetaan kivessyöpä, kun pariskunnat lähtevät etsimään syitä lapsettomuuteen. Pahanlaatuinen kasvain voi tuhota kiveskudosta ja aiheuttaa hedelmättömyyttä.

3) Laskeutumattomat kivekset

Pian syntymän jälkeen poikavauvojen kivekset yleensä laskeutuvat. Mikäli näin ei ole tapahtunut eikä hoitoa ole saatu ajoissa, voivat laskeutumattomat kivekset johtaa hedelmättömyyteen ja muihin terveysongelmiin.

4) Diabetes

Sokeritaudilla kerrotaan olevan negatiivisia vaikutuksia sperman laatuun.

5) Stressi, väsymys ja alkoholi

Liiallisella työnteolla, runsaalla alkoholinkäytöllä ja jatkuvilla huolilla tiedetään olevan negatiivisia vaikutuksia miesten libidoon. Tähän mennessä niiden merkityksen on uskottu olevan lähinnä psykologisia, mutta ne voivat joissain tapauksissa vaikuttaa myös lisääntymismahdollisuuksiin.

6) Kiveskohju

Kiveskohjun oireina ovat monesti kivut ja turvotus kivespusseissa. 15-20 prosentilla miehistä esiintyy kiveskohjuja elämänsä aikana, ja vaiva on yleisin nuorilla miehillä. Osalla se saattaa aiheuttaa lapsettomuutta.

7) Spermattomuus

Harvinainen syy lapsettomuuteen on fyysinen poikkeuma, jossa miehen siemenneste ei ole spermaa, vaan koostuu muista nesteistä.

8) Kuumille lämpötiloille altistuminen

Mikäli mies viettää esimerkiksi työnsä puolesta pitkään ja säännöllisesti aikaansa ympäristöissä, joissa on korkea lämpötila, voi se vahingoittaa sperman tuotantoa.

9) Leikkaus tai onnettomuus

Joskus onnettomuuksissa kivekset voivat vahingoittua ja niihin johtavat verisuonet saattavat heiketä. Myös leikkauksella, jolla hoidetaan laskeutumattomia kiveksiä, sekä tyräleikkauksella voi olla vaikutuksia hedelmällisyyteen.

Lue myös: 9 faktaa hedelmöittymisestä, jotka jokaisen lapsesta haaveilevan tulee tietää

Lähde: The Times of India

Kilpailut

Uusimmat