Arvaatko, kuinka monta elinvuotta saat juoksemalla vain 5-10 minuuttia päivässä?

29.07.2014 13:29 - Senni Loikala

Alle kymmenen minuuttia juoksua päivässä ei kuulosta mahdottomalta. Tuore amerikkalaistutkimus selvitti, kuinka paljon se kuitenkin voi pidentää elämääsi.

Juoksemalla voi lisätä elinikäänsä kolmella vuodella, väittää tuore amerikkalaistutkimus. Parasta on, ettei lenkkipoluilla tarvitse kiitää hiki hatussa kohtuuttomia määriä. Päinvastoin, terveysedut ovat jokaisen saavutettavissa. 

Jos juokset viikossa alle 51 minuuttia, alle 10 kilometriä, alle 9,5 kilometrin tuntinopeutta vain yksi tai kaksi kertaa viikossa, saat merkittävät terveysedut verrattuna heihin, ketkä eivät harrasta lenkkeilyä lainkaan. Tutkimukseen osallistuneet ihmiset, jotka juoksivat säännöllisesti alle tunnin viikossa vähensivät riskiään kuolla yhtä paljon kuin he, ketkä juoksivat vähintään kolme tuntia viikossa.

Tutkimukseen osallistui 55 000 aikuista, jotka olivat iältään 18-100-vuotiaita. Heistä neljännes harrasti juoksua. Kaikkia seurattiin 15 vuoden ajan, jotta pystyttiin arvioimaan lenkkeilyn vaikutusta elinajanodotteeseen.

Ihmisillä, ketkä eivät lenkkeilleet lainkaan, oli kolme vuotta muita alhaisempi elinajanodote. Juokseminen vähensi riskiä mistä syystä tahansa johtuvaan kuolemaan 30 prosenttia ja 45 prosenttia sydänsairauksista tai aivoinfarktista johtuvaan menehtymiseen verrattuna muihin.

Riittää, että juokset noin 30-60 minuuttia viikossa. Päivää kohden se tekisi 5-10 minuuttia. Tällöin pystyt lisäämään elinajanodotettasi, jos tutkimusta on uskominen.

Lue myös: Harkitsetko juoksuharrastusta? 6 vinkkiä, joilla pääset alkuun

Lähde: CBSNews

Kilpailut

Uusimmat