Pidä huolta intiimialueistasi: 11 vinkkiä arkeen

05.08.2014 11:09 - Heli Thoren

Hyvinvoiva alapää kaipaa lähelleen puuvillaa, eikä pidä ylettömästä sokerilla herkuttelusta.

Hyvinvoiva intiimialue on arkisten valintojen tulosta. Kun alapäässä on kaikki hyvin on olo hyvä ja nautit seksistäkin enemmän. Yhdellätoista vinkillä pidät alapäästäsi  huolta:

1. Käytä kondomia

Turvaseksi on luonnollisesti tärkeä asia, mutta tuoreiden tutkimusten mukaan kondomista on myös muunlaista hyötyä. Käyttäessä kondomia vaginan pH-tasapaino pysyy hyvänä ja kondomi ehkäisee myös hiivainfektion muodostumista.

2. Puuvilla ja ilma

Käytä puuvillaisia alushousuja. Monissa pitsipikkareissakin on haarakiila, joka on valmistettu puuvillasta. Luonnonmateriaali hengittää ja on siksi parempi alapään terveydelle. Gynekologit suosittelevat myös kulkemaan ilman pikkuhousuja kotioloissa ja yöaikaan. Ilmakylvyt tekevät alapäälle hyvää. Hautominen saattaa lisätä erilaisten tulehdusten riskiä ja aiheuttaa esimerkiksi kutinaa.

3. Jumppaa

Kun pidät lantionpohjanlihaksistasi hyvää huolta, nautit paitsi seksistä enemmän myös rakon pidätyskyky säilyy hyvänä. Lihaksia voi treenata oikeastaan missä tahansa. Kokeile treenaamista, kun istut seuraavan kerran vessassa. Pidätä pissaa ja huomaat, missä lihakset sijaitsevat. Tee sitten samaa jumppaa esimerkiksi bussissa tai tietokoneen äärellä istuessasi.

4. Syö jogurttia

Jogurtin syöminen tekee hyvää myös alapäälle. Hapan jogurtti pitää huolta oikeanlaisesta bakteeritasapainosta ja ehkäisee esimerkiksi hiivainfektion syntymistä. Muista kuitenkin tarkistaa, ettei jogurtissa ole paljon sokeria. Siitä alapääsi ei tykkää.

5. Käy gynellä

Gynekologin pakeilla on hyvä käydä kerran vuodessa. Siellä voitte kartoittaa alapään kunnon ja keskustella ajankohtaisista asioista, esimerkiksi ehkäisystä.

6. Liukkaria peliin

Antihistamiinit, masennuslääkkeet ja ehkäisyvalmisteet voivat muiden muassa kuivattaa alapään limakalvoja. Jos ongelma on vain ajoittaista, saat siihen apua liukuvoidetta käyttämällä. Liukuvoide tekee seksistä paitsi nautinnollisempaa myös pitää huolta alapäästäsi, kun repeymiä ei pääse syntymään.

7. Älä pese liikaa

Vagina puhdistaa itse itsensä. Tämän vuoksi vesipesuja kummempaa ei tarvita. Vältä myös liiallista pesua, sillä se voi kuivattaa limakalvoja ja horjuttaa pH-tasapainoa - joka voi taas johtaa tulehduksiin. Ja muista, saippua on totaalisesti pannassa pesuja tehdessä. Jos haluat välttämättä käyttää pesuainetta, käytä intiimialueelle tarkoitettuja pesuaineita.

8. Suojaa pyöräillessä

Jos pyöräilet paljon, alapääsi saattaa kärsiä siitä. Tutkimuksen mukaan pyörän selässä viihtyvät naiset kokivat puutumista ja kutinaa alapäässään muita useammin. Kokeile topattuja pyöräilyhousuja.

9. Vältä antibiootteja

Antibiootit eivät tee hyvää alapäällesi. Jos joudut syömään niitä, muista samaan aikaan pitää huolta vaginastasi. Syö kuurin aikaan erityisen paljon luonnonjogurttia. Myös maitohappobakteeria sisältävistä tuotteista on antibiootin aiheuttaman hiivan ehkäisyssä apua.

10. Seksiä maltilla

Jos harrastat anaaliseksiä, muista pyytää miestä käymään ensin pesulla tai vaihtamaan kondomi ennen vaginaan siirtymistä. Peräaukon bakteerit eivät kuulu alapäähän ja voivat siksi aiheuttaa erilaisia tulehduksia.


Lue vielä 9 yllättävää faktaa alapäästäsi täällä.


Lähde: Womenshealthmag.com

Kilpailut

Uusimmat