Joskus on hyvä odottaa – positiivisia vaikutuksia mielialalle

28.08.2014 13:26 - Linda Arponen

Tuoreen tutkimuksen mukaan tiettyjen asioiden odottaminen voi vaikuttaa hyvällä tavalla tunteisiin.

Uskot mahdollisesti, että pitkään suunnittelemasi lomamatka tulee olemaan parasta, mitä sinulle on tapahtunut pitkään aikaan. Asiantuntijoiden mukaan matkalle valmistautuminen ja sen odottaminen voi kuitenkin olla yhtä palkitsevaa kuin itse matka.

Psychological Science -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan matkan suunnittelu, lentolippujen ostaminen ja muut matkaan liittyvät valmistelut voivat kohottaa mielialaa jo kauan ennen kuin astut lentokoneeseen.

Eräs aiempi tutkimus on jo todistanut, että ihmiset tuntevat itsensä iloisemmiksi ostettuaan jonkin elämyksen, kuten matkan tai elokuvalipun kuin ostettuaan jotakin materiaa, kuten käsilaukun. Tutkijat halusivat kuitenkin ottaa selvää, voisiko sama eroavaisuus näkyä myös ennen ostohetkeä, siis jo silloin, kun asiaa alkaa ajatella.

Asiaa tutkittiin muutamalla eri kokeella. Yhdessä kokeessa ensimmäistä opiskelijaryhmää pyydettiin ajattelemaan jotakin tulevaa tapahtumaa kun taas toista ryhmää jotakin asiaa, jonka he halusivat ostaa. Ne opiskelijat, jotka odottivat tapahtumaa, olivat asiasta enemmän innoissaan ja vähemmän kärsimättömiä kuin ne, jotka ajattelivat materiaa. Tutkijat havaitsivat myös, että se odotus, jota ensimmäinen ryhmä tunsi, johti kaiken kaikkiaan iloisempaan lopputulokseen.

Toisessa kokeessa tutkijat taas selvittivät, miten ihmiset käyttäytyivät odottaessaan jonkin asian ostamista. Tutkijat analysoivat sanomalehtiartikkeleita, jotka kertoivat ihmisistä, jotka jonottivat jonkin materian, kuten uuden kännykkämallin ostamista. Lisäksi he analysoivat tekstejä, jotka kertoivat ihmisistä jonottamassa joitakin elämyksiä, kuten konserttilippuja. Ne ihmiset, jotka jonottivat elämyksiä, vaikuttivat olevan positiivisempia ja käyttäytyivät myös paremmin kuin ne ihmiset, jotka olivat materian perässä.

Tutkijat epäilevät ihmisten tulevan onnellisemmiksi elämyksistä kuin materiasta ainakin siksi, että niitä ei voi täysin ennustaa. Konsertista ei voi esimerkiksi tietää, milloin jokin tietty kappale tarkalleen tulee ja se tekee odottamisesta jännittävämpää. Jos taas toisaalta tiedät, että saat uuden kännykän käsiisi seistyäsi kolme tuntia jonossa, saatat tuntea olosi vähemmän jännittyneeksi ja suorastaan turhautuneeksi.

Olemme kertoneet aiemmin, kuinka stressistä voi päästä eroon ja tehdä elämästä onnellisempaa. Voit lukea jutun täältä.

Lähde: Good Housekeeping

Kilpailut

Uusimmat