Miten auringon aiheuttamat vauriot tunnistaa ja miten niitä voi hoitaa? Asiantuntija neuvoo

17.09.2014 15:18 - Susanna Karttunen

UV-säteet voivat tehdä iholle vakavaa vahinkoa, vaikka auringossa oleskelisi vain vähän aikaan. Kesän ollessa ohi kannattaa viimeistään tarkastaa, onko säteilystä aiheuttanut ihoon vakavia muutoksia.

Kesän jälkeen on tärkeää tarkastella kehoaan ihomuutosten varalta. Kaikki muutokset eivät ole vaarallisia, mutta riskitekijät on hyvä huomata ajoissa.

- Koska UV-säteet pääsevät ihon läpi, ne aiheuttavat vahinkoa myös syvemmällä. Kaikella altistumisella auringonvalolle voi olla huonoja seurauksia, asiantuntija Helen Torok sanoo.

UV-säteiltä on melko mahdotonta suojautua kokonaan, ellei vietä koko elämäänsä sisätiloissa. Korkeakertoimisen aurinkorasvan ja UV-suojattujen aurinkolasien käyttämisellä on kuitenkin suuri merkitys, joten tilanne ei ole aivan toivoton.

- Silmänympärysiho on erittäin ohutta, minkä vuoksi vaurioitumisen merkit näkyvät siinä ensimmäisenä, Torok kertoo.

Varhaisiin merkkeihin saattaa kuulua ihon vähentynyt joustavuus tai alueelle ilmestyneet mustapäät. Muita merkkejä voivat olla ruskeat läikät, rypyt sekä ihon kellertyminen.

Kaikkia auringon aiheuttamia vahinkoja ei kuitenkaan voi huomata paljaalla silmällä. UV-säteet voivat muun muassa aiheuttaa vaurioita DNA:han ja kollageenintuotantoon.

Mikäli ihossa näkyy huolestuttavia muutoksia, kannattaa käydä ihotautilääkärin vastaanotolla. Auringonvalon vahingoittaman ihon hoitamiseen on olemassa keinoja, kuten kemikaalisia kuorintoja, joista voit kysyä lisää lääkäriltäsi.

Aikaisemmasta artikkelistamme voit lukea lisää siitä, miten UV-säteily vaikuttaa ihoon.

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat