3 syytä, miksi itkeminen on hyväksi terveydellesi

26.09.2014 10:17 - Linda Arponen

Vaikka itkemisen syyt voivat olla surullisia, voi itse itkeminen myös auttaa kehoa.

Itku voi johtua monesta syystä; olet juuri riidellyt, autosi hajonnut kesken ajon tai satutit itsesi pahasti. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että itkusta voi olla myös hyötyä sinulle.

Itku voi lievittää stressiä

Itkeminen poistaa kehosta mangaania, joka on mielialaan vaikuttava mineraali. Kyseistä ainetta on kyynelissä 30 kertaa enemmän kuin veressä. Stressiä voi helpottaa onneksi muillakin tavoilla kuin itkemällä, mutta mikäli sinusta tuntuu itkuiselta, kannattaa toki itkeä.

Itku voi vahvistaa suhteita

Erään tutkimuksen mukaan itkeminen voi parantaa ystävyyssuhteita silloin, kun se tapahtuu suljettujen ovien takana. Tutkimuksessa analysoitiin itkua erilaisissa tunteellisissa ja sosiaalisissa tilanteissa. Tulosten mukaan itku saa ihmiset osoittamaan myötätuntoa ja tukea toisille ihmisille.

Itku voi kohottaa mielialaa

Tutkimusten mukaan ihmiset tuntevat itkun jälkeen olonsa iloisemmaksi, sekä henkisesti että fyysisesti. Tutkijoiden mukaan tämä johtuu siitä, että itkeminen poistaa kemikaaleja kehosta. Lisäksi tunteiden henkinen vapauttaminen voi auttaa meitä selviytymään kivuliaista tilanteista.

Olemme kertoneet aiemmin viidestä tilanteesta, joissa on luvallista itkeä kunnolla. Voit lukea jutun täältä.

Lähde: Health.com

Kilpailut

Uusimmat