Muokkaa reseptistä terveellisempi - vinkit vähäkaloriseen herkutteluun

03.10.2014 17:35 - Susanna Karttunen

Korvaamalla osan leivonnaisen rasvasta, jauhoista tai sokerista muilla ruoka-aineilla, voi laihduttajakin nauttia lempiherkustaan hyvillä mielin.

Painoaan tarkkailevan ei tarvitse luopua ihanista leivonnaisista kokonaan. Muuntelemalla reseptejä terveellisimmiksi, voi kakkuja ja muffineita nauttia hyvällä omallatunnolla.

Reseptien muuntelulla on kuitenkin aina omat riskinsä, eivätkä leivonnaiset välttämättä onnistu heti ensiyrittämällä. Hyvät korvaussuhteet löytäessään reseptille tulee kuitenkin varmasti paljon käyttöä.

Korvaa osa rasvasta hedelmäsoseella

Leipoessa noin puolet reseptin voista tai öljystä voi korvata hedelmäsoseella. Esimerkiksi vauvanruoat sopivat hyvin tähän tarkoitukseen.

Rasva vaikuttaa merkittävästi leivonnaisen kypsymiseen, joten siitä ei kannata korvata liikaa. Jo puolet rasvasta korvaamalla vähennät merkittävästi kaloreita. Jos lopputulos epäonnistuu, kannattaa seuraavalla kerralla jättää suurempi osa rasvasta korvaamatta.

Käytä luovuuttasi

Rasvan sijaan voit kokeilla käyttää myös esimerkiksi soseutettua avokadoa. Avokado sisältää terveellisiä rasvoja ja on siten terveellisempää kuin voi.

Korvaa osa jauhoista

Voit koettaa korvata enimmillään puolet jauhoista esimerkiksi terveellisimmillä spelttijauhoilla.

Vähennä sokeria

Monet leivonnaiset ovat erittäin makeita, joten reseptiin lisättävää sokeria voi hyvillä mielin vähentää 25 prosentilla. Jäljelle jääneen sokerin voi myös kokeilla korvata esimerkiksi hunajalla tai vaahterasiirapilla.

Käytä kevytmaitoa

Kalorien määrää vähennät käyttämällä valmistuksessa kevytmaitoa. Maitoallergikot voivat testata myös esimerkiksi manteli- tai kookosmaitoa.

Erään tutkimuksen mukaan herkuttelu auttaa merkittävästi painonpudotuksessa. Lue lisää asiasta täältä.

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat