Hyviä uutisia sosiaalisia tilanteita kammoksuville

14.11.2014 15:19 - Senni Loikala

Sosiaalisten tilanteiden pelko on melko yleinen ongelma, johon saa onneksi hoitoa. Siitä kärsivä kokee usein ystävyyssuhteensa huonoiksi, mikä kiinnosti tutkijoita.

Tuore, Washingtonin yliopiston tekemä tutkimus tarjoaa hyviä uutisia ihmisille, ketkä kärsivät sosiaalisten tilanteiden pelosta tai tuntevat siitä kärsivän henkilön. Kyseinen tila aiheuttaa voimakasta pelkoa, huolta ja epäilystä sosiaalisissa tilanteissa, joista selviytyminen voi tuntua äärimmäisen vaikealta. Arviolta 13 prosenttia Euroopan ja Yhdysvaltojen väestöstä kokee sosiaalista ahdistuneisuutta.

Sosiaalisten tilanteiden pelko tuo omat haasteensa myös ihmissuhteisiin. Tutkijoita kiinnosti, miten se vaikuttaa pelosta kärsivän väleihin ystäviinsä.

Tutkimuksen mukaan on yleistä, että sosiaalisten tilanteiden pelko saa ihmisen uskomaan, että heidän ystävyyssuhteensa ovat huomattavasti huonompia kuin muilla.

- Ihmiset, joilla on sosiaalisten tilanteiden pelko, kertovat ystävyyssuhteidensa olevan huonompia, mutta heidän ystävänsä eivät näe asiaa samalla tavalla. Heidän ystävät sanovat ennemminkin näin: "Se on erilaista, mutta ei huonompaa", kertoo tutkija Thomas Rodebaugh.

Virhetulkinnat ystävyyden luonteesta ovat suurimpia, mitä nuoremmista aikuisista on kyse. Lisäksi uusien tuttavuuksien kohdalla ollaan kaikista kriittisempiä itseään kohtaan. Usein ystävät ovat kuitenkin perillä toisen vaikeudesta olla sosiaalisissa tilanteissa.

- Sosiaalisesta ahdistuneisuudesta kärsivien ystävät näyttävät olevan tietoisia, että heidän ystävillään on ongelma, ja pitävät häntä vähemmän dominoivana ystävyydessä, Rodebaugh lisää.

Onneksi sosiaalisten tilanteiden pelkoa pystytään myös hoitamaan terapian ja lääkityksen avulla. Siitä kärsiviä voi kuitenkin helpottaa, että ystävät ovat tutkimuksen mukaan heidän puolellaan.

Näyttelijä Laura Malmivaara neuvoi tässä kuussa Voicelle, miten esiintymisjännitys pistetään kuriin. Pääset artikkeliin tästä.

Lähde: Science Daily

Kilpailut

Uusimmat