Herkistä ihmisistä on paljon vääriä mielikuvia - 11 asiaa, jotka eivät pidä paikkaansa

22.11.2014 19:15 - Eeva Rajala

Monissa maissa herkkyyttä pidetään heikkoutena, mutta niin ei asian laita todellisuudessa ole.

Moni herkkä ihminen on törmännyt letkautuksiin, kuten "Sinä olet nyt liian herkkä" tai "Älä nyt ota asioita noin henkilökohtaisesti." Monissa kulttuureissa suositaan vahvuutta kaikilla mahdollisilla tavoilla ja herkkyyttä pidetään puutteena. Herkät ihmiset nähdään usein hauraina, hiljaisina ja varautuneina, mutta se ei tarkoita, että herkkyys olisi negatiivinen piirre.

Tutkijan ja psykologin Elaine N. Aronin mukaan herkkänä oleminen voi olla paljon hyödyllisempää kuin yleisesti kuvitellaan. Aronin mukaan herkistä ihmisistä - niistä, jotka tuntevat asiat vahvemmin kuin muut - on paljon vääriä mielikuvia. Seuraavassa luettelo mielikuvista, jotka eivät pidä paikkaansa herkkien ihmisten kohdalla.

1) Herkät ovat heikkoja

Herkät ihmiset ovat herkempiä kivulle, joten he välttelevät riitoja. Näin ihminen saattaa näyttää heikolta vain, koska ei ole aggressiivinen. Herkkä ihminen myös itkee helpommin. Herkät kuitenkin aistivat paremmin toisten ihmisten tunteet ja se on Aronin mukaan suuri etu. Herkät ihmiset näkevät asiat toisin kuin muut. Se on erilaista vahvuutta, jota toisilla ei ole.

2) Herkät ovat sisäänpäinsuuntautuneita

Herkistä ihmisistä käytetään joskus synonyymina introverttia, mutta vaikka kummallakin on samanlaisia luonteenpiirteitä, ne eivät tarkoita samaa asiaa. Itse asiassa todella herkistä ihmisistä noin 30 prosenttia on ekstroverttejä.

3) Herkät loukkaantuvat helposti

Herkät eivät niinkään loukkaannu henkilökohtaisesti kritiikistä, vaikka säpsähtävätkin sitä. He mietiskelevät kritiikkiä usein sisäisesti ja välttelevät tarkkailutilanteita. Herkät ovat usein ensimmäisiä itsensä kritisoijia tai he välttelevät kritisoijia.

4) Herkät ovat ujoja

Suurin väärinkäsitys on, että herkät ihmiset ovat ujoja tai neuroottisia. Aronin mukaan on tärkeätä huomata, mikä ero on ujoudella ja varautuneisuudella. Ujous on sosiaalisen arvostelun pelkoa, eikä sitä löydy jokaiselta herkältä ihmiseltä.

5) Kaikki herkät ihmiset ovat naisia

Herkkyydellä ei ole rajoja. Aronin mukaan miesten joukosta löytyy yhtä paljon herkkiä yksilöitä kuin naisten joukosta. Nykyaikana on vaikeata olla herkkä mies, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö heitä olisi. Herkkyys ei myöskään ole kiinni ihmisen koosta.

6) Herkät ovat taipuvaisia sairastumaan

Psykologi Aronin mukaan herkät ihmiset eivät sairastu fyysisesti tai henkisestä yhtään yleisemmin kuin niin sanotut tavalliset ihmiset. Herkkyyttä ei sovi myöskään yhdistää autismiin, kuten monet tekevät.

7) Herkkyys vaikuttaa negatiivisesti urakehitykseen

Herkät ihmiset ovat intuitiivisia, joten he osaavat käyttää herkkyyttään pikemminkin hyödyksi työpaikalla. Herkkyys ei ole minkäänlainen vamma ammatillisesti tai parisuhteessa. Herkkyyttä voi kummassakin tapauksessa käyttää hyödyksi, sillä he tietävät, miten tuoda asiat ja ideat esiin ilman että jäävät naurunalaisiksi.

8) Herkät eivät pidä väkijoukoista

Herkät ihmiset usein haluavat toimia yksin, esimerkiksi mennessään treenaamaan salille. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö herkät ihmiset nauttisi suurista juhlista tai tapahtumista. Itse asiassa herkät ihmiset voivat jopa alkaa kukoistaa suurissa sosiaalisissa tapahtumissa ja jotkut tuntevat olonsa rauhalliseksi isossa joukossa.

9) Herkät eivät ota riskejä

On pelkkä myytti, että herkät ihmiset haluavat vain pysyä kotona ja että kaikki olisivat rauhallisesti ja hiljaisesti koko ajan. Monet herkät ihmiset etsivät jännitystä elämäänsä uusilla kokemuksilla.

10) Herkän  tunnistaa helposti

Useimmissa tapauksissa herkkää ihmistä ei tunnista muista. He mukautuvat paikkaan kuin paikkaan, vaikka mieluummin viettäisivätkin aikaa hiljaisessa ravintolassa meluisan sijaan. Herkät ihmiset ovat luovia, oivaltavia ja empaattisia. Ihmiset usein pitävät herkistä ihmisistä.

11) Herkkyys on epänormaalia

Psykologi Elaine N. Aronin mukaan ihmisistä noin yksi viidestä on herkkä. Se ei tunnu olevan kovinkaan epänormaalia.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat