Miten painosi vaihtelee päivän aikana? Ravitsemusneuvoja testasi

14.12.2014 13:15 - Eeva Rajala

Onko sinulle koskaan käynyt niin, että puntarille mennessäsi luulet laihtuneesi, mutta puntari onkin täysin eri mieltä?

Painonvaihtelu on jokapäiväistä elämäämme. Ravitsemusterapeutti Alexandra Caspero päätti selventää ihmisille, miten paino voi vaihdella päivän aikana. Hän punnitsi itsensä päivän aikana 14 kertaa ja piti painostaan ja tunteistaan päiväkirjaa. Seuraavista tuloksista selviää, miten paljon hän "lihoi" tuona aikana, ja miten ahkera puntarilla käynti vaikutti myös mielialaan.

Klo 05.00
Paino 60,3 kiloa
Hyvää huomenta! Heräsin ja tunnen itseni hieman turvonneeksi ja täydeksi eilisillan vuoksi, sillä nautin ystävieni kanssa liikaa pastaa, viiniä ja suklaata. En ole punninnut itseäni kolmeen kuukauteen, joten paino on vähän enemmän kuin ajattelin. Painoni vaihtelee yleensä 57,5 - 59 kilon välissä.

Klo 06.00
Paino 59,8 kiloa (muutos ensimmäiseen tulokseen -0,5 kiloa)
Paljon parempi! Tunnen oloni paremmaksi kahvikupin ja vesilasin jälkeen. Kävin vessassa, joten se voi selittää painonlaskua. En tehnyt paljon mitään viimeisen tunnin aikana. Istuin toimistossani ja selasin sähköpostejani.

Klo 7.00
Paino 59,6 kiloa (muutos ensimmäiseen tulokseen -0,7 kiloa)
Tunnen oloni laihaksi. En syönyt tai juonut enkä oikein liikkunutkaan viimeisen tunnin aikana. Painoni tippui hieman siis tekemättä mitään.

Klo 7.45
Paino 59,9 kiloa (-0,4 kiloa)
Join jättilasillisen vettä ennen punnitusta. Olen istunut ja työskennellyt kolmen tunnin ajan ja olen valmis liikkumaan. Lähden hot joogaan. Kiinnostaa, miten 75 minuutin hikoilu vaikuttaa painooni.

Klo 9.20
Paino 59,5 kiloa (-0,8 kiloa)
Paino laski! Kuvittelin, että olisi laskenut enemmän, koska olen niin kuuma ja hikinen. Tuntuu, että olisin laihtunut pari kiloa. Olo on todella hyvä silti, enkä tarvinnut puntaria sitä kertomaan. Olo on energinen, rento ja mukava. Uskon, että tämän alemmas painoni ei tänään putoa.

Klo 10.10
Paino lenkkareilla 60 kiloa (-0,3 kiloa)
Paino ilman lenkkareita 59,4 kiloa (-0,9 kiloa)
Joogan jälkeen olo oli niin hyvä, että lähdin vajaan viiden kilometrin juoksulenkille puistoon. Minua kiinnosti, miten paljon juoksutossut tuovat lisää painoa.

Klo 10.50
Paino 60,2 kiloa (-0,1 kiloa)
Hassua, että paino on noussut, vaikken ole syönyt tai juonut mitään juoksun jälkeen. Treeni kesti niin pitkään, että aamupalani syönti on siirtynyt myöhemmälle. Syön, kun käyn ensin kaupassa. Nopean suihkun jälkeen lähden asioille kaupunkiin. Vaikka puntarini näyttää 60,2 kiloa, tuntuu että olisin juoksun jälkeen laihtunut. Farkut tuntuvat höllemmiltä vyötärölläni.

klo 12.00
Paino 60 kiloa (-0,3 kiloa)
Vihdoin ruokaa. Söin juuri jättilautasellisen kaurapuuroa ja ananasta sekä join kupin teetä. Join myös pari lasia vettä. Kuvittelin, että paino olisi noussut näkyvästi.

klo 13.00
Paino 60,5 kiloa (muutos ensimmäisen tulokseen +0,2 kiloa)
Tätä minä olen odottanut syömiseni jälkeen ja puntari on antanut vastauksensa. Olen juonut nyt myös hirveät määrät teetä ja vettä viimeisen tunnin aikana. Olen tehnyt ruokaa ja juon teetä samalla, etten koko ajan maiskuta valmistamaani ruokaa.

Klo 14.30
Paino 61,1 kiloa (+0,8 kiloa)
Tätä minä en odottanut. Olen ollut seisaallani viimeisen tunnin, kokannut ja viimeistellyt valokuvaprojektiani ennen kuin lähden iltapäivän kokouksiin. Olen käynyt juuri vessassa, joten odotin painonlaskua. En tunne oloani enää niin laihaksi kuin aiemmin tänään, mutta ei tämä luku minuun vaikuta.

Klo 16.00
Paino 61,1 kiloa (+0,8 kiloa)
Myöhäinen aamupalani on täyttänyt minut tähän saakka. Olen hieman nälkäinen ja valmis syömään lautasellisen keittoa ja leivän siivun. Vaikka painoni on sama kuin reilu pari tuntia sitten, oloni on kevyempi. Olen valmis lounaaseen.

Klo 17.00
Paino 62 kiloa (+1,7 kiloa)
Mitä mitä ja mitä? Tämä on suurin hyppy painossani koko päivänä. Kuvittelin pientä muutosta lounaan jälkeen, joten olen yllättynyt näin suuresta painonnoususta yhdessä tunnissa. Olen vieläkin hieman nälkäinen ja mietin uutta keittolautasellista, mutta nyt kun näen tämän luvun, otankin vain vähän ananasta. Olen ärsyyntynyt, vaikka tiedän hyvin, että painon seuraaminen vaikuttaa vahvasti ruokavalintoihin.

Klo 18.15
Paino 62,5 kiloa (+2,2 kiloa)
Taas lisää painoa tunnin aikana, vaikken syönyt mitään. Join lasin vettä, mutta sitä en voi syyttää painonnoususta. Minusta tuntuu, että olen lihonut tämän päivän aikana. Yritän rentoutua ja kaadan itselleni lasillisen viiniä.

Klo 20.30
Paino 62,6 kiloa (+2,3 kiloa)
Puntarini mukaan olisin pakannut reilut pari kiloa viimeisten 10 tunnin aikana. Kyseessä ei tietenkään ole pari kiloa massaa. Myönnän, että tilasin illallisella mieheni kanssa eri tavalla ruokaa tämän kokeen vuoksi. Itseni punnitseminen näin usein on alkanut vaikuttaa mieleeni, vaikken tahtonut niin käyvän. Olo tuntuu täydeltä ja turvonneelta.

Klo 21.30
Paino 62,2 kiloa (+1,9 kiloa)
Olen valmis nukkumaan. Toivottavasti tämä koe auttaa ihmisiä huomaamaan, miten paljon paino voi vaihdella päivän aikana. Ja toivottavasti koe muistuttaa, että kilomäärät näyttävät vain yhtä asiaa: sinun suhdettasi painovoimaan. Se ei näytä sinulle, miten arvokas, kaunis, hyvä tai terve olet. Joten älä tuijota painoasi liikaa.

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat