Miksi alapää on kuin aavikko? 5 syytä kuivuuteen

08.01.2015 19:45 - Eeva Rajala

Jos alapääsi tuntuu Saharan autiomaalta, ei syytä huoleen.

Alapään kuivuuteen voi olla monia syitä, mutta useimpiin niistä selitys on hyvin yksinkertainen. Hyvä emättimen kosteustasapaino pitää kudokset terveinä ja ehkäisee myös erilaisia tulehduksia ja seksuaalitauteja. Siihen saakka, kun saat selville, miksi oma alapääsi on alkanut kuivua, kannattaa yhdynnän aikana näyttää vesipohjaista liukuvoidetta. Women's Health -lehti listasi viisi mahdollista syytä emättimen kuivuuteen:

1) Kehosi kaipaa enemmän esileikkejä

Siinä, missä elokuvien seksikohtauksissa mennään yleensä heti asiaan eli yhdyntään, todellisuudessa se ei aina mene näin. Suurin osa naisista tarvitsee edes jonkinlaista vaginan stimulointia ennen yhdyntää.

2) Stressi koettelee

Stressiä voidaan syyttää monistakin terveysongelmista ja listaan voidaan lisätä myös emättimen kuivuus. Stressi voi väliaikaisesti tukahduttaa seksihalusi, ja ahdistunut olo voi tehdä kiihottumisesta vaikeampaa. Emättimen kosteustasapaino kuitenkin palaa, kun stressi alkaa väistyä.

3) Käytät lääkkeitä

Ilman reseptiä apteekista saatavat flunssa- tai allergialääkkeet sisältävät antihistamiineja, jotka kuivattavat sekä nenän että emättimen limakalvoja. Kaikki naiset eivät koe kuivuutta lääkkeiden käytön yhteydessä, mutta jos niin tapahtuu, lääkkeiden käytön lopettamisen jälkeen tilanne normalisoituu.

4) Käytät e-pillereitä

Suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet vähentävät emättimen kosteutta. Jos emätin kuivuu e-pillereiden käytön vuoksi, tilanne normalisoituu todennäköisesti vasta muutaman kuukauden kuluttua pillereiden lopettamisen jälkeen. Kannattaa pitää taukoa pillereistä tai kokeilla toisenlaista ehkäisymuotoa.

5) Olet juuri synnyttänyt

Synnytys - ja myös imettäminen, vaikuttavat monin eri tavoin kehoon ja seksielämään. Estrogeenitasot alenevat, ja nimenomaan estrogeeni pitää huolta emättimesi kosteustasapainosta. Muutama kuukausi synnytyksen jälkeen normaali sykli palautuu. Imettämistä kannattaa jatkaa siihen saakka, kun tuntuu hyvältä. Imetyksen lopettaminen vaikuttaa myös emättimen kosteustasapainoon.

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat