Asiat, jotka vain unettomuudesta kärsivät ymmärtävät

24.01.2015 20:15 - Reetta Haverinen

Ihmiset, jotka nukahtavat saman tien sänkyyn mentyään eivät osaa arvata, kuinka kauheaa unettomuudesta kärsiminen voi pahimmillaan olla.

Uniongelmat häiritsevät valitettavan monen suomalaisen elämää. Loputon sängyssä pyöriminen on tuskastuttavaa, eikä lääkkeiden avulla nukkuminen ole mukavaa - saati sitten suositeltavaa.

Jos kärsit unettomuudesta, tiedät taatusti, että pelkkä kamomillateen juominen ei tuo unihiekkaa silmiin. Jos taas joku läheisistäsi on tahtomattaan yökyöpeli, on sinun parasta tietää muutamia unettomuuteen liittyviä asioita, joiden tiedostamisen jälkeen voit ehkä hieman paremmin ymmärtää ystäväsi tai perheenjäsenesi ongelmaa:

1. On olemassa kahdenlaista unettomuutta

Uniongelmat voivat olla akuutteja tai kroonisia. Akuuttiunettomuus on yleensä väliaikaista. Uniongelmia esiintyy yleensä stressaavien ja jännittävien elämäntilanteiden aikana, eivätkä muutamat vähäuniset yö käännä elämää päälaelleen.

Kroonisesta unettomuudesta puhutaan silloin, kun nukahtamisongelmia esiintyy joka viikko useamman kuukauden ajan. Tämänkaltainen jatkuva unettomuus lisää terveysriskejä ja alkaa vaikuttaa nopeasti ihmisen jaksamiseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

2. Jokainen yö voi olla erilainen

Vaikka unettomuutta esiintyisi lähes joka yö, ei se tarkoita sitä, että yöt olisivat samanlaisia. Unijaksot vaihtelevat, ja levottomuutta voi esiintyä joinakin öinä huomattavasti enemmän kuin toisina.

3. Perheesi ja ystäväsi eivät ymmärrä, vaikka tahtoisivat

Jokainen kärsii joskus elämänsä aikana univaikeuksista. On kuitenkin eri asia kärsiä niistä jatkuvasti vuosi toisensa jälkeen, kuin nukkua huonosti ennen tärkeää työhaastattelua tai kauan odotettua matkaa.

Vaikka monet yrittävät osoittaa empatiaansa univaikeuksista kärsivää kohtaan, on yritys usein turha. Kroonisesta unettomuudesta kärsivät ihmiset saattavat joskus jopa ärsyyntyä, kun lähipiirissä olevat ihmiset mainitsevat myös nukkuneensa viime yönä huonosti. Heistä voi tuntua samalta kuin intialaisesta, jolle suomalainen valittaa +20 asteen helteestä.

4. Nukahtamislääkkeet eivät ratkaise uniongelmia

Unilääkkeet ovat tarkoitettu vain tilapäisavuksi unettomuuteen. Pitkäjaksoinen lääkkeiden käyttö ei ole hyväksi kenellekään. Unettomuuteen voi löytyä kuitenkin muitakin parannuskeinoja. Jotkut ovat löytäneet apua terapiasta, erikoisvalmisteisista patjoista tai luontaistuotteista. Pelkkä pillereiden popsiminen ei vie ongelmaa mennessään, vaikka jotkut niin saattavat luulla.

5. Unettomuus ei ole niin harvinaista kuin luulisi

Vaikka lähipiirissäsi ei olisi muita, jotka kärsivät öisin unettomuudesta, et silti ole ongelmasi kanssa yksin. Varsinkin Suomessa uniongelmat ovat varsin yleisiä. Stanfordin yliopiston teettämän tutkimuksen mukaan unettomuus on Suomessa jopa kaksi kertaa yleisempää kuin esimerkiksi Ranskassa ja Englannissa. Unettomille on tarjolla paljon apua ja tukea. Voit lukea esimerkiksi muiden unettomien tarinoita Tietoa unettomuudesta -sivulta, jonne pääset täältä.

Lähde: Huffington Post, Takeda

Kilpailut

Uusimmat