Kuva: Shutterstock

Suomalaiset heittävät ruokaa roskiin 260 kiloa minuutissa: "Meidän pitäisi pysähtyä miettimään"

22.09.2025 20:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Vuosittain suomalaiset kotitaloudet heittävät roskiin 137 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa.

Tällä viikolla vietetään hävikkiviikkoa, joka tekee tunnetuksi ruokahävikkiä ja kehottaa kuluttajia miettiään tarkemmin valintojaan sekä kehottaa kokkaamaan ennakkoluulottomasti tähteistä.

Viikkon on tärkeä, sillä vaikka ruokahävikin vähentämisestä puhutaan paljon, menee ruokaa edelleen roskiin huimia määriä. 

Lounais-Suomen Jätehuollon tiedotteen mukaan suomalaiset kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin 137 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa. Päivittäinen määrä on näin ollen 373 000 kiloa eli 260 kiloa minuutissa.

– Meidän pitäisi pysähtyä miettimään, mitä tuo määrä tarkoittaa esimerkiksi ruoantuotannossa ja ihmisten työpanoksessa. Kuinka suuri osa pelloista viljellään turhaan, kuinka paljon maitoa menee hukkaan ja kuinka monta eläintä teurastetaan vuosittain vain siksi, että ne lopulta päätyvät jätteeksi, eivät ravinnoksi, LSJH:n ympäristökouluttaja Eeva Salmi pohtii.

Salmen mukaan parhaita keinoja ruokahävikin vähentämiseen ovat muun muassa ostosten parempi suunnittelu sekä luova kokkailu. 

– Suomalaisten ruokahävikin määrää voidaan vähentää lisäämällä tietoisuutta hävikistä ja sen vaikutuksista. Arjessa pienet teot ratkaisevat. Näitä ovat esimerkiksi ruokaostosten parempi suunnittelu, päiväysmerkintäerojen hahmottaminen sekä rohkea ja luova kokkailu jo valmiiksi kaapista löytyvistä tähteistä ja ruoka-aineista Salmi vinkkaa.

Lue myös: Tussiniksin avulla voit helposti vähentää ruokahävikkiä - ota haltuun jo tänään

Lähde: Lounais-Suomen jätehuolto

Kilpailut

Uusimmat

Error - Virhe: 0 - Voice.fi

Pahoittelut (virhe 0)

Hakemaasi sivua ei löytynyt. Käytä navigaatiota löytääksesi hakemasi sivun.