Tiesitkö? Masennus, lihaskivut ja huimaus voivat olla menopaussin ensioireita

28.01.2015 10:15 - Reetta Haverinen

Vain harva osaa aavistaa, mitä kuukautisten loppuminen ja estrogeenituotannon hiipuminen merkitsee naisvartalolle.

Vaihdevuodet alkavat naisilla noin 45-55 vuoden iässä ja oireet voivat vaihdella suuresti. Joillekin naisille kuukautisten loppuminen ei merkitse sen kummempia muutoksia mielialassa tai kropan toiminnassa. Jotkut taas kärsivät hormonitoiminnan hiipumisen vuoksi niin kuumista aalloista, uniongelmista kuin raivokohtauksistakin.

Varsin monet naiset kärsivät menopaussioireista. Usealla keski-iän ylittäneellä ei kuitenkaan ole hajuakaan siitä, että vaihtelevat tunne-elämän muutokset ja erikoiset fyysiset tuntemukset voisivat johtua estrogeenihormonituotannon laskusta.

Mielialan muutokset, yöhikoilu ja puuskittaiset kuumat aallot liitetään usein luonnollisena osana menopaussia. Hormonitoiminnan hiipuminen voi kuitenkin aiheuttaa myös unettomuutta, päänsärkyä, puutumisoireita ja seksuaalista haluttomuutta. Monet psyykkiset oireet johtuvat kuitenkin unihäiriöistä.

Säännöllinen liikunta, terveellinen ruokavalio ja riittävä lepo ovat parhaimpia aseita vaihdevuosioireiden kukistamiseksi. Jotkut naiset ovat löytäneet helpotusta vaihdevuosioireisiin myös estrogeenilääkkeistä ja hormonikorvaushoidoista.

Kokosimme alle listan oireista, jotka voivat johtua vaihdevuosista:

Fyysiset oireet: 

Kuumat aallot, yöhikoilu, päänsärky, puutumisoireet, lihaskivut, emättimen kuivuus, virtsaamisongelmat, hidastunut aineenvaihdunta, sydämentykytys, luuston haurastuminen, hiusten oheneminen ja kuppikoon pieneneminen.

Psyykkiset oireet:

Mielialan muutokset, unettomuus, huimaus, masennus, ahdistuneisuus, ärtyneisyys, keskittymis-, muisti- ja oppimisvaikeudet ja seksuaalinen haluttomuus

Lähde: Tehy, MNT

Kuukautisten väliin jääminen vanhemmalla iällä ei välttämättä kerro, että vaihdevuodet ovat alkamassa. Lue artikkelistamme, miksi vuodot saattavat jäädä joskus tulematta. Pääset tutustumaan juttuun täältä.

Kilpailut

Uusimmat