Mitä kaikkea kädet kertovatkaan terveydestäsi – 9 merkkiä, joita tarkkailla

07.03.2015 11:15 - Eeva Rajala

Näet kätesi joka ikinen päivä, mutta harvemmin sitä tulee tarkkailleeksi omia käsiään ihan ajan kanssa. Näin kannattaisi tehdä.

Kädet voivat kertoa yllättävänkin paljon ihmisen terveydentilasta, olkoon kertojana sitten lohkeilevat kynnet, käsien kuiva iho tai sormien outo väri. Prevention-lehti kertoo yhdeksästä käsistä nähtävästä merkistä, joita kannattaa tarkkailla oman terveytensä vuoksi.

Käsien tärinä

Yksi selitys käsien tärinään on se, että olet saattanut nauttia liikaa kofeiinia. Myös jotkut lääkkeet, kuten astma- tai masennuslääkkeet, voivat aiheuttaa käsien vapinaa. Mikäli näistä syistä mikään ei selitä käsiesi tärinää ja kätesi vapisevat selittämättömästi ja säännöllisesti, kannattaa käydä lääkärissä.

Halkeilevat ja hauraat kynnet

Jos tuntuu, että kyntesi ovat hauraammat kuin maailman haurain posliini, saatat kärsiä sinkin puutteesta. Kannattaa ottaa sinkkilisää tai varmistaa, että saat tarpeeksi sinkkiä ruokavaliostasi. Hyviä sinkin lähteitä ovat muun muassa pähkinät, täysjyvävilja ja naudanliha. Sinkin suositeltavat saantimäärät löydät täältä! (Fineli)

Kuoriutuva ja lohkeileva iho sormissa

Jos sormenpäiden iho muuttuu yhtäkkiä lohkeilevaksi, sinulla saattaa olla puutosta B-vitamiinista. Erityisesti B3-vitamiinin eli niasiinin ja B7-vitamiinin eli biotiinin saanti on tärkeätä nimenomaan terveelle iholle. B7-lisän ottaminen auttaa ihon ja kynsien tervettä kasvua. Niasiini puolestaan parantaa muun muassa ihon luonnollista kosteustasapainoa. Kannattaa myös syödä niasiini- ja biotiinipitoisia ruokia, kuten kalaa, pähkinöitä, sieniä sekä avokadoa.

Kuivuus, kutiaminen ja ihottuma

Tuntuuko siltä, että mikään käsivoide ei ole tarpeeksi kosteuttava tai rasvainen? Saatat kärsiä jonkinlaisesta ihottumasta, joka tekee ihostasi kuivan ja kutiavan. Kannattaa keskustella asiasta lääkärin kanssa, sillä saatat tarvita reseptillä saatavia hoitovoiteita. Mikäli lääkärisi on sitä mieltä, ettet tarvitse lääkerasvoja, kannattaa kokeilla voiteita, joissa on lisättynä A-vitamiinia. Lisäksi A-vitamiinilisä ei ole pahitteeksi ruokavaliossa. Muista myös juoda runsaasti vettä, sillä se kosteuttaa myös ihoa. Kynsinauhoille kannattaa laittaa E-vitamiinipitoista kynsinauhavoidetta yöksi.

Vaaleat tai valkoiset kynnet

Mikäli kynnet ovat hyvin vaaleat tai jopa valkoiset, saatat kärsiä anemiasta. Kansankielellä puhutaan alhaisesta hemoglobiinista. Anemia johtuu veren punasolujen vähyydestä tai punasolujen sairaudesta. Anemia saadaan selville tavallisella verikokeella ja yleensä sitä hoidetaan vain rautalisällä. Anemia kuitenkin kannattaa aina todeta virallisesti lääkärissä.

Siniset sormenpäät

Jos sormenpäät ovat valkoiset, siniset, keltaiset tai punaiset tai muuttavat väriä näiden väliltä, kannattaa käydä lääkärissä. Oireet saattavat kieliä Raynaudin ilmiöstä eli valkosormisuudesta. Valkosormisuus on verenkiertoelinsairaus, jossa verenkierto estyy pienimmissä valtimoissa. Ensimmäisinä oireina ovat ihon tunnottomuus ja kalpeus, joka muuttuu keltaisuudeksi tai sinisyydeksi. Käsien verenkiertoa parannetaan, kun käsiä pidetään lämpimässä. Mikäli oireet eivät poistu lämmittämällä, on otettava yhteys lääkäriin. Kylmän lisäksi kannattaa välttää stressiä ja tupakointia.

Taipuisat kynnet

Pieni taipuisuus kynsissä on hyväksi, mutta liika taipuisuus saattaa kertoa kalsiumin tai proteiinin puutteesta. Kalsiumin puutteesta voi kertoa myös hauraat kynnet, kuiva ja suomuinen iho sekä karkeat hiukset. Proteiinin puutos saattaa aiheuttaa kynsiin myös epätasaisuutta. Kalsiumin imeytymiseen tarvitaan D-vitamiinia. Parhaita kalsiumin lähteitä ovat erilaiset maitotuotteet, lehtivihannekset ja kala.

Tummat juovat kynnessä

Jos näet tumman juovan kynnessäsi, mene heti lääkäriin. Juova voi olla merkki varhaisesta melanoomasta. Tämän tyyppinen ihosyöpä on kuitenkin hyvin harvinainen. Italialaistutkimuksen mukaan kaikista melanoomatapauksista tällaisia on noin 1 - 3 prosenttia.

Ruskeat pilkut käsien ihossa

Kyseessä ovat pilkut, jotka ovat muodostuneet auringonvalolle altistumisesta. Kädet ovat erityisen taipuvaisia auringon haittavaikutuksille, sillä ne saavat osakseen eniten UV-säteilyä. Tulevana kesänä kannattaa muistaa suojata kädetkin aurinkovoiteella, jos oleskelet auringossa pitkiä aikoja.

Lue myös: Lohkeilua ja värjäytymiä - mitä kyntesi yrittävät kertoa terveydestäsi?

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat