Elämä ilman hajuaistia: "En voi koskaan tietää, miltä mieheni tuoksuu"

08.05.2015 09:15 - Laura Sulkava

Hajuaistilla havaitaan ihanien muistojen tuoksut, esimerkiksi vauvan iho sekä jopa vaaratilanteet. Minkälaista on elämä, kun aistia ei ole?

Toimittajan työskentelevä Suzy Cox ymmärsi jo viisivuotiaana, että hänen hajuaistissaan on jotain vialla. Palattuaan kotiin, hänen äitinsä koitti heilutella erilaisia tuoksuvia ruokia nuoren neidon nenän alla. Ei mitään. Nuorena neito ei kokenut aistin puutettaan ongelmana.

- Etenkin kun minulla on nuorempi veli, jolla oli mieltymys päästellä pieruja lähelle kasvojani. Silloin se oli ehkä jopa aika siistiä.

Ensi kertaa nuori nainen alkoi kaivata hajuaistiaan, kun luokkakaverit innostuivat myski-hajuvesistä ja suihkivat niitä ympäriinsä. Hänestä tuntui, että elää sellaista vaihetta naiseudessaan, missä en ikinä voittaisi.

- Ostin CK One -hajuvettä lähinnä siksi, että Kate Moss oli mainoksessa. Käytin kaiken kauneusenergiani siihen, että tulisin silmänrajaus- ja kynsitaidekuningattareksi.

Coxin kärsivällinen ystävä käytti kokonaisen illan selittäessään, minkälaisia hajuvesiä kukin ystävistä käyttää ja miltä ne tuoksuvat. Minkälaisen kuvan tuoksut antavat ihmisestä. Niiden perusteella Cox voisi mahdollisesti saada tuoksuista jonkunlaisen ajatuksen.

Hän on pohtinut, miltä haluaisi tuoksua? Ehkä mystiseltä tai kesäsateiselta, mutta sehän on mahdotonta tietää. Surullista on, että ilman omien aistiensa näyttämää tietä, nenänsä kertomaa hajua, koko prosessi kuulosti ontolta ja tarpeettomalta.

Milloin hajua kaipaa eniten?

Cox kävi vuosia sitten keskustelun ystävänsä kanssa. He olivat kummatkin eronneet tahoillaan. Kun Cox totesi pärjäävänsä jo ihan hyvin, ystävä kertoi, kuinka hän ei ollut pystynyt pesemään miehen käyttämää tyynyliinaa, vaikka erosta oli jo neljä viikkoa aikaa. Siinä oli miehen tuoksu eikä nainen ollut vielä valmis päästämään irti yhteydestä mieheen ja tuoksuun.

Keskustelu oli Coxin eroprosessissa vaikein ja kivuliain hetki. Hän ymmärsi, että ei tiennyt miltä entinen mies tuoksui, eikä tulisi koskaan saamaan edes tietää.

Edelleen nainen kertoo, että hänelle tulee tiettyjä hetkiä, jolloin toivoisi aistin toimivan. Kuten, jos ystävä kertoo hajuveden muistuttavan isoäidistä tai kun aviomies lähtee matkalle ja ensimmäinen ajatus on laittaa tyynyliina pyykkien seassa pesuun.

Lue myös tarina näkövammaisen spinning-ohjaajan kokemuksista tästä.

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat