Suunnitteletko raskautta? Hedelmöittymistä voi helpottaa kotikonstein

08.09.2015 15:05 - Eeva Rajala

Lähes jokainen valinta tai tilanne, mihin ihminen joutuu, vaikuttaa hedelmällisyyteen.

Muutosten tekeminen omassa elämäntyylissä ja ravitsemuksessa näyttävät olevan merkittävä tekijä lasten hankinnalle. Kokosimme vinkkejä, jotka edistävät hedelmöittymistä ja tekevät lastentekoprosessin helpommaksi.

Lastenhankinta aikaisemmaksi?

Gynekologi Michael Dooley muistuttaa Daily Mail -lehdelle, että jokaisen naisen pitäisi tarkistuttaa hedelmällisyytensä 25 vuoden iässä. Lisäksi monen 30-vuotiaan pitäisi hänen mukaansa jäädyttää munasolujaan kuin vakuudeksi. Dooley toivoo, että kouluissa puhuttaisiin seksivalistuksen lisäksi enemmän hedelmällisyydestä, hedelmällisyyden parhaasta ajasta sekä sen vähenemisestä.

Dooley kertoo, että monet naiset jättävät lasten hankinnan liian myöhäiseksi, ja sitä myös kadutaan raskaasti. Dooley onkin tehnyt sekä miehille että naisille tarkistuslistan kaikista niistä asioista, jotka voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen.

Tarkistuslistan avulla pariskunnilla voi olla helpompi huomata elämästään ne osa-alueet, jotka eivät välttämättä täysin tule raskaaksi tulemista. Hedelmällisyyteen kun vaikuttavat muun muassa stressitaso, alkoholin käyttö, kofeiinin sekä tupakointi. Katso tarkistuslista täältä! (Daily Mail)

Hallitse painoasi

Kuulostaa siltä, että lähes jokainen valinta tai tilanne vaikuttaa hedelmällisyyteen. Esimerkiksi epäsäännöllinen kuukautiskierto ja kivuliaat kuukautiset voivat ennakoida ongelmia. Lisäksi sekä yli- että alipaino voivat vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

Rentoudu ja vähennä kofeiinia

Stressi, tupakointi ja alkoholinkäyttö ovat selviä vaikuttajia ja vaikeuttajia. Lisäksi lääkitykset, huono hammasterveys ja huono ruokavalio vaikuttavat negatiivisesti hedelmällisyyteen. Myös liika kofeiinin saanti voi vähentää raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia. Se nimittäin pidentää aikaa, mikä menee hedelmöittymiseen.

Foolihappo ja muut vitamiinit

On olemassa myös nimenomaan raskautta suunnitteleville naisille tarkoitettu vitamiinivalmisteita, joista löytyy muun muassa foolihappoa ja jodia. Valmisteet täydentävät raskautta suunnittelevien naisten vitamiinitarvetta.

Myös esimerkiksi ruusukaalissa on runsaasti folaattia ja vitamiineja. Ruusukaalin uskotaan myös vähentävän keskenmenon ja sikiön epämuodostumien riskiä ja parantavan sperman laatua.

Lisäksi B6-vitamiinin on todettu lisäävän hedelmällisyyttä. Vitamiinit kannattaa nauttia omega-3:n kanssa, sillä se auttaa imeytymistä.

Miehelle vähemmän prosessoitua lihaa, enemmän kalaa

Tutkimuksissa on myös todettu, että miehillä, jotka söivät paljon prosessoitua lihaa, oli huomattavasti vähemmän normaalia spermaa verrattuna miehiin, jotka rajoittivat kyseisiä ruoka-aineita. Tuloksista selvisi myös, että kalaruokien ystävillä oli huomattavasti muita laadukkaampaa spermaa.

Seksin aikatauluttaminen

Raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia voi parantaa pienellä hienosäädöllä aikataulussa. Seksin harrastaminen ovulaation aikana on tärkeää. Ovulaatiota ympäröi 4 - 5 päivän aikaikkuna, joka alkaa paria päivää ennen itse ovulaatiota.

Lähteet: Daily Mail, Women's Health, Femibion, Independent, New York Daily News, RedOrbit

Kilpailut

Uusimmat