Oletko aloittelija? Ryhmäliikuntaohjaaja suosittelee sinulle parhaat tunnit

17.09.2015 18:15 - Reetta Haverinen

Puraisiko kuntoilukärpänen, mutta kuntokeskuksen aulassa sormi menikin suuhun: ”Mille tunnille uskallan mennä?”

Piloxingia, spinningiä, pumppia, joogaa, kahvakuulaa, zumbaa vai aerobicia? Tätä pohtii moni aloittelija kuntokeskusten aulatiloissa. Nykyisin ryhmäliikuntatuntien tarjonta on valtava ja monen kokeneenkin jumppaajan on välillä vaikea valita itselleen sopivat tunnit jumppakalenteriviidakosta.

Virtuaalitunteja ja perusjumppaa

Hakaniemen Lady Line -liikuntakeskuksen ohjaajalla Lilli Hynysellä on kuitenkin jaettavanaan hyviä vinkkejä aloittelijoille, jotka pohtivat, mille jumppatunnille he uskaltaisivat mennä:

- Esimerkiksi virtuaalitunneille meneminen on helppoa, sillä nauhoitettua jumppaa seuratessa paineet ovat pienemmät kuin live-tunnilla: kukaan ei ole katsomassa eikä ohjaaja huuda korvaan. Myös perusjumppatunnit ovat hyviä kaikille aloittelijoille. Body pumppiinkin voi huoletta mennä, kun vain malttaa aloittaa tarpeeksi pienillä painoilla, Hynynen neuvoo.

Hynynen kertoo, että myös helpot tanssitunnit, kuten zumba, ovat sopivia kaikille vähän kuntoilua harrastaneille. Zumbassa on tärkeintä, että hiki virtaa ja jumppaajat pitävät hauskaa menevän musiikin tahdissa. Siten ei ole vakavaa, jos askeleet eivät aina menisikään oikein.

Ei rankoille treeneille

Vaikka kaikenlainen liikunta on tyhjää parempi, ei Hynynen kuitenkaan suosittele aloittelijoille liikuntakeskusten rankimpia lajeja. Tällaisia ovat esimerkiksi rankat spinning-tunnit tai paljon kestävyyttä ja kuntoa koettelevat intervallijumpat. Tällaisia ovat esimerkiksi Piloxing Knockout -tunnit. Voit lukea lisää kyseisestä jumpasta täältä.

Hynynen kertoo, että ryhmäliikuntatunnit sopivat erityisen hyvin aloittelijoille, sillä monet vasta-alkajat eivät tiedä, mitä tehdä kuntosalin puolella. Jos tahtoo nostella painoja salilla, kannattaa palkata itselleen personal trainer, joka laatii asiakkailleen henkilökohtaisen saliohjelman. Päämäärätön painojen heiluttelu salin puolella ei kannata.

Rohkeasti jumppaamaan

Aloittelijoiden on turha pelätä tunneille tai salille menemistä. Kuntokeskuksissa käyvät ihmiset ovat kaikki taustoiltaan erilaisia, joten joukkoon mahtuu niin hyvä- kuin huonokuntoisiakin. Ihmiset ovat tulleet pääasiallisesti kuntokeskukseen liikkumaan ja kohottamaan kuntoaan, eivät arvostelemaan toisten olemusta tai kuntotasoa.

Hynynen kertoo, ettei kuntokeskusjäsenyys edellytä myöskään uusia urheiluvaatteita tai kalliita salikenkiä. Ryppyiset verkkarit ja t-paita käyvät mainiosti niin jumppaan kuin salillekin.

Jos taas miettii sitä, ettei tunnille uskalla mennä sen vuoksi, ettei osaa mitään, on se huono tekosyy:

- Tunneilla oppii ja ohjaajat auttavat enemmänkin kuin mielellään aloittelijoita, jos jokin liike ei tahdo luonnistua, Hynynen kertoo.


Lue myös: HIIT-kotitreeni aloittelijalle 20 minuutissa - kokeile!

Kilpailut

Uusimmat