Ota kaikki irti lounaasta! Lue yleisimmät virheet, joihin ei kannata sortua

26.09.2015 23:15 - Tiina Svensk

Lounas on tärkeä ateria, sillä se takaa energisen olon työpäivän viimeisille tunneille saakka.

Usein työpäivän aikana lounas nautitaan kiireessä, ja jopa oman työpisteen ääressä. Lounastuntiin kannattaa kuitenkin panostaa, sillä sen ansiosta jaksat keskittyä ja olla tehokas aivan viimeisille työminuuteille saakka.

Jos olosi on lounaan jälkeen usein väsyneempi kuin sitä ennen, kannattaa tarkastaa, ettet sorru yleisimpiin virheisiin ateriasi kanssa:

1. Syöt liian aikaisin: Syötkö lounaan usein jo muutaman tunnin päästä aamupalastasi? Jos olet iltapäivisin ärsyyntynyt, ei ihme - kehosi on oppinut odottamaan ravintoa 3-4 tunnin välein. Siksi kannattaakin syödä isompi aamupala ja venyttää lounastuntia hieman pidemmälle. Silloin pidät ateriarytmisi tasaisena, eivätkä verensokerit heittele päivän aikana niin paljoa.

2. Lounaasi on pääasiassa hiilihydraatteja: Jokaisella aterialla tulisi nauttia hiilihydraattien lisäksi myös rasvoja ja proteiinia. Etenkin proteiiniin kannattaa lounaalla panostaa: se pitää näläntunteen kaukana pidempään ja se ravitsee sinua paremmin kuin nopeasti imeytyvät hiilihydraatit.

3. Hotkit ateriasi: Saatat tuntea olosi kylläiseksi hetken ajan, mutta lounas kannattaa nauttia rauhassa.

4. Juot lounaasi: Saatat juoda lounaalla enemmän kaloreita kuin huomaatkaan. Vaihda siis lounasjuomasi lasilliseen vettä, joka pitää nestetasapainosi yllä. Sokeriset mehut ja limut kannattaa hylätä, sillä ne sisältävät paljon energiaa mutta eivät lainkaan tärkeitä ravinteita.

5. Syöt jogurttia, smoothien tai keiton: Lounaalla kannattaa panostaa myös annoksen rakenteeseen, joka takaa sen, että joudut todella rauhoittumaan ja pureskelemaan ateriasi. Pureskelu takaa myös kylläisyyden tunteen.

6. Ostat lounaasi joka päivä: Yleensä samalla hinnalla voit valmistaa itsetehdyn annoksen kotona. Silloin voit määritellä täysin sen, mitä ruokaasi tulee. Yleensä saat valmistettua myös suuremman annoksen, josta voit pakastaa osan odottamaan tulevia työviikkoja!

7. Valitset aina saman leivän: Syötkö täytettyjä sämpylöitä tai leipiä lounaaksi? Yleensä sorrumme valitsemaan aina tutun vaihtoehdon. Kannattaa tuoda vaihtelua lounastunnin leipään valitsemalla välillä täytetty täysjyvätortilla, pitaleipä tai wrap.

8. Pakkaat salaatinkastikkeen valmiiksi jo aamulla: Pilaatko raikkaan salaattisi levittämällä kastikkeen salaatin sekaan jo aamulla töihin lähtiessäsi? Pakkaa kastike aina salaatista erikseen, ja pidät kasviksesi raikkaina päivän halki.

9. Syöt hedelmän lounaalla: Hedelmät saattavat aiheuttaa piikin verensokerissasi, joka piristää sinua hetken ajan mutta ei pidä kylläisenä tarpeeksi pitkään.

10. Et syö tarpeeksi: Liian pieni lounas johtaa usein naposteluun ja liikaan syömiseen loppupäivän aikana. Panosta siis rohkeasti sopivan kokoiseen lounaaseen, joka täyttää sinut.

11. Syöt liikaa lounaalla: Lounaalla on mahdollista syödä myös aivan liikaa etenkin, jos valitsee lounaspaikkansa väärin. Pikaruokaketjujen annokset sisältävät usein koko päivän kaloritarpeen verran energiaa.

12. Syöt jälkiruuan heti lounaan jälkeen: Jälkiruoka on täysin hyväksytty osa työpäivää, mutta se kannattaa säästää myöhemmälle päivään. Nauti jälkiruokasi muutaman tunnin päästä lounaasta, sillä silloin kaipaat yleensä välipalaa ja pientä taukoa.

Lue myös: Saatko tarpeeksi ravintoaineita ja vitamiineja? Tunnista puutosoireet ajoissa

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat