Kuva: Fotolia

Miten raskauspahoinvointia voi helpottaa? Selkeät ohjeet

23.01.2016 18:15 - Rea Tallgren

Kuvottavaan tunteeseen voi vaikuttaa omilla valinnoilla - ainakin jos on onnekas.

Joillekin raskausaika on elämän parasta aikaa, iho hehkuu, hiukset paksuuntuvat ja oma vartalo tuntuu turvallisen kotoisalta. Monelle nuo kuukaudet ovat kuitenkin todella vaikeita jatkuvan pahoinvoinnin vaivatessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeet saattavat auttamaan rajusta pahoinvoinnista raskauden aikana kärsiviä.

Huonovointisuutta voi lievittää syömällä useita pieniä aterioita päivässä. Kylmät juomat ja hedelmät voivat myös auttaa pahaan oloon. 

Varsinkin aamuisin verensokeripitoisuus on laskenut alas pitkien unien seurauksena ja sen takia olo saattaa olla huono. Ennen vuoteesta nousua kannattaa syödä tai juoda jotakin pientä, jotta paha olo ei pääsisi yllättämään. THL suosittelee esimerkiksi täysmehua, mehukeittoa, banaania, hapankorppua tai muuta vastaavaa. 

Entä jos ummetus vaivaa?

Ummetus on yleinen ongelma raskausaikana. Sitä voi vähentää välttämällä vahvasti maustettuja tai rasvaisia ruokia sekä kahvia ja vahvaa teetä.  

Lisäksi närästyksen riskiä vähentää runsaskuituinen ruoka. Omaan ruokavalioon kannattaakin lisätä niin täysjyvävilja, kasvikset, marjat, hedelmät kuin riittävä nesteiden nauttiminenkin. Tarvittaessa ruokaan voi lisätä suolen toimintaa edistäviä leseitä ja kuivattuja hedelmiä.
Huomioithan, että pellavansiemeniä sellaisenaan, rouheena tai liotettuna ei kuitenkaan suositella raskauden eikä imetyksen ajan ummetuksen hoitoon.

Myös liikunta vilkastuttaa suolen toimintaa. 

Lue kaikki ruokasuositukset THL:n päivitetystä julkaisusta tästä

Lue myös: Ihmiset sekosivat mallikaunottaren raskauskuvasta - katso miksi

Lähde: THL

Kilpailut

Uusimmat