Kuva: Fotolia

Miksi jotkut kappaleet koskettavat ja mihin raha kannattaa käyttää - 14 psykologista faktaa

28.01.2016 15:15 - Emma Ylistalo

Tiesitkö esimerkiksi, että kun muistat vanhan tapahtuman, muistatkin oikeasti hetken, jona muistit sen viimeksi.

Tiesitkö esimerkiksi, että kun muistat vanhan tapahtuman, muistatkin oikeasti hetken, jona muistit sen viimeksi.

Psykologia on todella kiehtova aihe. Tiedämme monet psykologiset asiat järjellä, mutta suuremmalla tutkimisella voimme ymmärtää vieläkin paremmin, miksi toimimme juuri niin kuin toimimme. Higher Perspectives -sivusto kokosi yhteen mielenkiintoiset psykologiset faktat.

1. Lempikappaleesi liittyy todennäköisesti tunteelliseen tapahtumaan.

2. Musiikki vaikuttaa siihen kuinka havainnoimme maailmaa. Groningenin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan musiikilla on suuri vaikutus näkökulmaamme.

3. Mitä enemmän tuhlaat muihin, sitä onnellisempi olet. Tämän todistavat useat eri tutkimukset. 

5. Rahan käyttäminen elämyksiin tavaran sijasta tekee sinut onnelliseksi.

7. Onnellisten ihmisten seura tekee sinut onnellisemmaksi.

8. 18-33-vuotiaat ovat kaikista stressaantuneimpia. Perheen, koulutuksen ja työn yhdistäminen voi olla todella stressaavaa.

9. Jos uskottelet itsellesi, että nukuit hyvin, huijaat myös aivojasi uskomaan siihen. Placebo-efekti toimii siis myös tässä tapauksessa. 

10. Viisaat ihmiset aliarvioivat itsensä ja tietämättömät ihmiset ajattelevat olevansa erinomaisia. Tälle ilmiölle on myös nimi ja sitä kutsutaan Dunning Kruger efektiksi.

11. Kun muistat menneen tapahtuman, muistatkin oikeasti viime kerran, kun muistit sen. Tästä syystä muistot haihtuvat ja vääristyvät ajan mittaan.

12. Päätöksesi ovat järjellisempiä, jos olet ajatellut ne toisella kielellä. Chicagon yliopistossa toteutetun tutkimuksen mukaan korealaisilla, jotka ajattelivat vieraalla kielellä, oli vähemmän ennakkoasenteita.

13. Jos ilmoitat tavoitteesi, epäonnistut todennäköisemmin. Tästä aiheesta kirjoitimme jo aikaisemmin, uutisen voit lukea täältä.

14. Jotkut uskonnot auttavat vähentämään stressiä. The American Psychiatric Publishing Textbook of Mood Disorders -julkaisun mukaan ihmiset, jotka osallistuvat meditaatioon ja rukoilevat säännöllisesti, stressaavat vähemmän.


Lue myös: Looginen, perfektionisti vai empaattinen - katso, mitä kämmentesi koko kertoo luonteestasi

Lähde: Higher Perspectives

Kilpailut

Uusimmat