Kuva: Fotolia

Rakastatko hikitreeniä? Varo, sillä voit treenata liikaa

26.02.2016 22:15 - Tiina Svensk

Treenaatko tehokkaasti, mutta tuloksia ei näy? Silloin kannattaa kiinnittää huomiota ruokavalion lisäksi treeniohjelmaan.

Suuntaatko tunnollisesti juoksulenkeille ja käyt innoissaan ryhmäliikuntatunneilla, mutta treenituloksia ei näy missään? Ensimmäisenä huomio kannattaa kääntää ruokavalioon, jonka tulee tukea aktiivista arkeasi.

Joskus ongelma voi olla kuitenkin myös treeniohjelmassasi ja siinä, että teet liikaa cardio -tyyppistä harjoittelua. Vaikka sykettä nostava treeni onkin oleellista rasvan polttamisen kannalta, kaipaa sinunkin kehosi vaihtelua.

Mind Body Green -sivusto listasi hälytysmerkit, joiden avulla tunnistat, treenaatko liian yksipuoleisesti:

Kehosi pitää kiinni rasvasta

Vaikka cardiotreenaaminen onkin avain rasvanpolttoon, kehosi aineenvaihdunta palaa nopeasti normaalitilaan treenin jälkeen. Jos lihasmassasi alkaa kadota innokkaan treenaamisen myötä, kannattaa vähentää sykettä nostattavaa treenaamista ja huolehtia siitä, että ruokavaliosi sisältää tarpeeksi energiaa ja ravinteita.

Kehosi ei näytä treenatulta

Cardio polttaa rasvaa, mutta se ei ole salaisuus treenattuihin ja vahvoihin lihaksiin. Saatat siis näyttää silti pehmeältä, vaikka olisitkin pudottanut painoa.

Paikkojasi kolottaa

Innokkaat juoksijat saattavat usein kärsiä suuremmista ja pienemmistä urheiluvammoista, joita yksipuolinen ja rasittava treenaaminen aiheuttaa. Kuuntele siis kehoasi: miltä olosi tuntuu, onko sinulla kipuja?

Aktiivinen treenaaja kaipaa myös säännöllistä kehonhuoltoa ja palauttavaa liikuntaa, joka ylläpitää kehon liikkuvuutta.

Olet koko ajan väsynyt

Kun liikut, aiheutat kehoosi fyysistä stressiä. Fyysisen stressin aiheuttaminen on kuitenkin hyödyllistä, sillä se auttaa sinua stressinhallinnassa: kun kohtaat haastavia tilanteita arjessasi kehosi muistaa stressintunteen, ja selviää siitä helpommin treenin ansiosta. 

Tunnollinen treenaaminen ei kuitenkaan kannata, jos elät muuten stressaavaa aikaa - silloin kokonaisuus saattaa olla kehollesi liikaa. Huomaat liiallisen treenaamisen jatkuvana väsymyksenä, sillä kehosi ei ehdi palautua missään vaiheessa lepotilassa.

Lisää voimaharjoittelua

Muutoksen voi nähdä vain muutoksia tekemällä, joten tee muutos treeniohjelmaasi. Lisää ohjelman lisää lepopäiviä ja kehonhuolto ja panosta voimaharjoitteluun. Lihaskunnon kehittämiseksi voit esimerkiksi suunnata joko kuntosalille tai treenata oman kehon painolla.

Lue myös: Hoikistutko hikoilemalla? Lue, millainen treeni on tehokkain painonpudotukseen

Lähde: Mind Body Green

Kilpailut

Uusimmat