Kuva: Fotolia

Marko "Supermassa" Savolainen: En suosittele kehonrakennusta kenellekään

15.04.2016 18:15 - Senni Loikala

Suomalainen kehonrakennuksen suurmies suhtautuu varauksella lajista innostuneisiin. Laji saattaa olla erityisen epäterveellinen naisille, hän sanoo.

Suomen kaikkien aikojen arvostetuin kehonrakentaja Marko ”Supermassa” Savolainen, 43, ei suosittele ammattimaista kehonrakennusta kenellekään.

- En todellakaan suosittele. Saan säännöllisesti valmennuskysymyksiä ihmisiltä, jotka haluavat kehonrakentajiksi tai ovat jo, niin kyllä se ensimmäinen keskustelu on, että: ”Miksi, kannattaako, mitä saat siitä? Jos menetät niin paljon terveydestä ja saat yhden pokaalin, onko se kannattavaa?”, Savolainen tuumaa.

- Yleensä keskustelu loppuu siihen, hän lisää.

"Vain kourallinen saa tästä rahaa"

Harrastuksena esimerkiksi painonnosto on Savolaisesta kuitenkin erinomainen. Hän ei kuitenkaan suosittele, että siitä tehdään liian vakavaa.

- Kuntoilumielessä puntinnosto on jopa välttämätöntä, että pysyy hyvässä fyysisessä kunnossa.

Savolainen suosittelee monelle muita lajeja, vaikka huomaisikin lihaksensa kasvavan nopeasti.

- Jos lihas kasvaa hyvin ja on nopeita soluja, niin pärjää varmaan jääkiekossa, jalkapallossa; ja saa rahaakin vähän, tästähän ei oikeasti saa kuin kourallinen ihmisiä hyvin rahaa, lajilegenda kertoo.

"Se ei ole mikään pikkunälkä"

Kehonrakennus vaatii muun muassa suurta omistautuneisuutta treenaamiseen ja dieeteistä johtuvan nälän sietämistä. Supermass – treenaa kuin legenda -kirjan kirjoittanut Savolainen myöntää, että se on tehnyt hänelle itselleenkin tiukkaa.

- Kyseessä ei ole mikään pikkunälkä, vaan se tuntuu siltä, että lähteekö tässä henki kohta. Tuo tunne on kolme kuukautta päällä aamusta iltaan ja silti pitäisi vaan koventaa treeniä.

- Muissa lajeissa sitä syö hyvin, että jaksaa, mutta tässä ollaan lopussa heikoimmillaan, kun muut ovat parhaimmillaan. Se on erikoista.

Epäterveellistä etenkin naisille

Lajilegenda sanoo, että kehonrakennuksen rankat dieetit, kehon massan nostamiset ennen kisoja ja sen jälkeiset palautumiset ovat erityisen epäterveellisiä naisen vartalolle.

- Varsinkaan naisen keholle se ei ole terveellistä, koska se on paljon herkempi kuin miehellä. Joidenkin keho ottaa nokkiinsa enemmän kuin toisten, jotkut palautuvat, kun taas toiset eivät.

Artikkeli on kirjoitettu Radio Cityn Juha Valvion haastattelun pohjalta. Kuuntele Valviota arkisin kello 14-18.

Lue myös: Huipulle taistellut naiskehonrakentaja jakaa tarinansa: "Toivon avaavani ihmisten silmiä"

Kilpailut

Uusimmat